Wednesday 17 October 2012

petua dapur

Salam malam Khamis semua.. Kali ni entri tentang petua dapur.. Himpunan Petua ni saya ambil dari majalah mingguan wanita.. Jom kita semak petua2 berikut..


Barbeku lazat.. 
# gaul kan bahan utama dgn garam dan rempah ratus.. Masukkan sedikit air limau nipis utk menghilangkan bau hanyir.. Perap semalaman..
# jika menggunakan daging sebagai bahan utama.. Bungkus daging dgn daun betik utk melembutkan nya.. Bungkus dan sejukkan@perap selama 48 jam..


Hilangkan pahit peria..
# potong peria kecil2 dan rendam dlm bekas yg berisi campuran air dan garam halus.. Biar selama 10-15 minit sebelum dimasak..


Kekalkan keenakan udang
# bersihkan udang yg hendak dimasak.. Bilas sekali lg dgn air kelapa sebelum ditanggalkan kulit nya..


Ayam goreng wangi dan enak
#bersihkan ayam.. Gaul bersama bahan2 yg telah ditumbuk lumat iaitu.. halia.. Kunyit hidup.. Serai.. Bawang putih dan garam..  Perap dahulu sebelum digoreng..


Sos tiram tahan lama
# tuang sos tiram ke dalam bekas bertutup rapat atau kedap udara.. Simpan di dalam peti sejuk.. #Elakkan menuang sos tiram drpd botol terus ke dlm masakan@kuali supaya wap tidak memasuki botol tersebut.. Amalkan petua ini dan anda akan dapati sos tiram anda tahan lebih lama dan tidak mudah rosak..

 



No comments: