Friday, 30 November 2012

chocolate cheese tart

selamat petang semua..

chocolate cheese tart ni saya buat 2 hari lepas sb semalam tadika tempat anak belajar buat parti persekolahan akhir tahun.. niat sebenarnya nak bg anak bw mixed fruit jellies (bli yg ready made je).. tp anak xnak.. pastu saya suggest lah nak buat cup cakes.. senang sikit.. tp anak xnak jg.. amboi... bkn main lg demand.. tanya punya tanya.. last2 taulah apa yg anak nak.. cheese tart tp ber'filling' coklat.. buat je lah kan.. dia jg yg nak parti..


sebelum ni saya dah kongsikan 2 resepi tart iaitu strawberry cheese tart & egg tart.. jadi chocolate cheese tart ini merupakan keluarga tart yg ke 3 saya kongsikan.. harap xde yg bosan ya.. hehe..


 utk pastry & cream cheese filling boleh rujuk resepi di sini ya..  utk chocolate cheese tart ni saya gunakan resepi pastri & cream cheese filling yg sama dgn resepi strawberry cheese tart sebelum ni.. cuma strawberry digantikan dgn chocolate ganache.. utk resepi chocolate ganache ni saya rujuk dari one of my fav blog.. kepunyaan kak nadz.. mohon share disini lg ya kak nadz.. tq..




CHOCOLATE GANACHE:


  •  200gm coklat masakan - saya guna milk compound chocolate
  • 100ml susu cair @ 150ml whipping cream - saya guna whipping cream
  • 1 tsp butter - saya xletak


CARA2NYA:
  1.  didihkan whipping cream bersama coklat masakan secara double boiler
  2. bila coklat dah mula mencair.. matikan api.. sambil terus mengacau sehingga coklat larut
  3. masukkan butter & kacau sebati
  4. sejukkan sebelum digunakan
* simpan sekejap coklat ganache dlm peti sejuk utk dapatkan tekstur coklat yg agak pekat @ likat
*untuk step by step cara melorek corak atas cheese tart boleh rujuk sini ye.. kali ni saya biar gambar yg bercerita.. boleh? jom layan..





















 habis dah.. xsempat nak feeling2 dah hbs.. hehe..

bg anak bawa p sekolah 2 box sebenarnya.. 1 box strawberry & 1 box lg chocolate.. saja bg lebih.. yelah kan.. lbh lg bgs dr kurang.. tp yg plg mendapat tempat dihati kanak2 rasanya apa ye?sdh semestinya chocolate.. fuh.. lega sb buat 2 flavour.. hehe..

sebenarnya lepas tart ni masak corak @ lorekan tu xterang sgt pulak.. ala2 malu nak timbul gitu.. haish.. fikir sb kanak2 punya party terpaksa lah saya ubahsuai sikit.. saya ambil lebihan chocolate ganache tu & pipe blk atas tart ikut corak asal.. tu yg jd tebal & terang semacam.. dah mcm tulang ikan @ ranting pokok pun ada.. hehe.. bolehlah kan asal ada..  tapi gambar filling chocolate kat tgh tu lupa nak snap.. adoi..terlupa pulak.. sibuk sgt masa tu.. xpe.. lain kali buat saya letak gambar ye..

oklah.. entri berhenti disini dulu ye.. ^_^

4 comments:

Naz / Nadz COSK said...

May, kak Nadz pun memula tgk gmbr choc cheese tart tu pun dok trfikir, 'May ni letak dan susun choc rice ke atas cheese tart tu?'... rupanya paipkn choc ganache lagi ye lepas bakar. ..hehe...lagilah lebih rasa coklatnya. ..

may agumo said...

hahaha.. iya kak.. sb masa buat corak tu may pepandai buat guna choc ganache.. konon nak bg rasa colat lg lah last2 hampeh.. nasib boleh cover blk.. kalau x mmg naya le.. sb dah tgh mlm.. xsempat nak p kedai beli.. esok pg anak kena bw p sekolah.. nasib budak2 kak.. kalau org dewasa confirm may xhtr.. hehe..

Evelyn Gemina said...

Rajinya jgk ko ni meng'tart', tak sakit pinggang ka???haha...lama2 jadi master tart sdh ko ni, hehe

may agumo said...

Bkn sakit pinggang sdh ni lyn.. mo patah sdh.. anak ku bah.suka pulak dia cheese tart ni..kalau boleh tiap hari dia mo mkn.. terpaksalah merajinkan diri meng'tart'..sakit pinggang pun sakit lah.. yg penting anak diam Sb selagi xbuat selagi tu lah dia bising.. hehee..