Saturday, 3 November 2012

apam balik

salam sejahtera semua..

apam balik entri untuk kali ni.. biasanya main beli je. sb xpernah tau camna nak buat.. tapi selepas kak ani bawok sharekan resepi ni kat facebook dan blog resepi cikgu ani.. saya pun cubalah.. rupanya senang je nak buat.. apapun,terima kasih untuk kak ani bawok atas perkongsian resepi ini..mohon share disini pulak ye.. terima kasih..





RESEPI = APAM BALIK
SUMBER = ANI BAWOK


BAHAN2NYA:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat 
  • 1 sudu teh baking powder 
  • 1/2 sudu teh pewarna kuning 
  • 1 biji telur 
  • 1 1/2 cawan air 
  • Sedikit mentega@planta untuk mengoles kuali @ gunakan periuk non stick - saya guna pemanggang ajaib IKAN,jadi xperlu gunakan mentega

BAHAN TABUR:
  • jagung krim dalam tin
  • kacang tanah - dikisar
  • sedikit gula

CARA2NYA:

  satukan telur dan gula


 pukul hingga kembang


kemudian,masukkan baking powder,soda bikarbonat,pewarna makanan kuning dan air - teruskan pukul hingga sebati


 selepas itu,barulah masukkan tepung - pukul lagi hingga adunan sebati


 kalau adunan dah sebati bolehlah offkan mixer - ketepikan..


 sediakan periuk.. oles mentega kalau guna periuk biasa.. kalau guna non stick xyah oles mentega dah.. saya guna pemanggang ajaib ikan.. memang mudah sb xmelekit langsung.. so,kerja pun senanglah..


panaskan periuk..


ambil satu senduk adunan..


 tuang atas kuali..


leper @ nipiskan menggunakan belakang senduk..


biarkan seketika sehingga timbul buih2 kecil..


 taburkan dengan bahan tabur (kacang,jagung & gula)


 biarkan masak.. kemudian lipat dua.. angkat - buat hingga adunan habis..


sedia untuk dinikmati.. mudah kan?


makan panas2 memang best.. musim hujan ni.. bolehlah buat sendiri di rumah kan.. hehe.. xyah dah keluar beli.. oklah.. entri stop disini dulu.. selamat mencuba..

4 comments:

Hairul Hissam said...

wah nampak sedap dan menyelerakan apam balik nie...

may agumo said...

Wah... Org "kuat" sdh menonjolkan diri.. Hehe.. Apapun,tq en hairul sb sudi singgah.. Kerana program kongsi resepi lah blog ni terhasil.. TQ.. :)

CheKiah said...

hye may
akak trtarik cara buat apam balik versi may.
akak ada pemanggang ajaib ni tp blm prnah buat apam & kuih2 yg lain, guna utk memanggang lauk pauk jer. so tksh share cara yg mudah ni :)

may agumo said...

hai kak CheKiah.. terima kasih sudi singgah blog may.. lps ni,akak bolehlah pelbagaikan kegunaan pemanggang ajaib ni kan.. try buat kuih pulak..

may buat apam balik guna pemanggang ajaib ni senang sgt.. xyah letak myk & xmelekit langsung.. mmg memudahkan kerja & menjimatkan masa :)