Saturday, 24 November 2012

fried wantan

selamat berhujung minggu semua.. 

fried wantan.. entri kali ini yg cukup simple.. kurang sihat sikit.. jadi.. entri seringkas yg boleh ya.. resepi dari darlie darlin & saya men"jumpai"nya dari post kak sharifah suriyana s aflazal yg dikongsikan melalui laman facebook.. mohon share di sini ye kak pah dan darlie darlin.. TQ..




saya guna kulit popia biasa mcm dlm gambar di bawah.. sebab cari2 kat giant xjumpa pulak kulit popia tu.. nak cepat punya pasal,saya bli je yg ada dpn mata.. hehe..




 lgpun tgk kat packaging nya ada gambar wantan.. bolehlah kan..




BAHAN2NYA:
  • 300gm isi ayam
  • Udang secukup rasa - saya xletak
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • garam
  • daun bawang dihiris2
  • Kicap cair
  • sedikit gula (jika suka) - saya letak 1/2 sudu kecil
  • Boleh juga ditambah carrot dan kobis yg dicincang - saya letak carrot je

SAYA TAMBAH:
semua dipotong dadu kecil & tambahkan dgn beberapa titik myk bijan
  • 1 labu bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 4 biji cendawan butang dlm tin
  • segenggam sengkuang  
BAHAN B:
  • kulit wantan secukupnya - saya guna kulit popia biasa yg readymade
  • air dicampur sedikit tepung untuk lekatkan wantan - saya guna tepung jagung


CARA2NYA: 
sediakan bahan2 untuk dijadikan inti wantan.. saya cincang halus semua supaya cepat masak..


satukan kesemua bahan kecuali BAHAN B dan perap lbh kurang 30minit.. 


sediakan juga bancuhan tepung jagung sbg pelekat wantan..


pastikan kulit wantan di keluarkan beberapa jam lbh awal sebelum mulakan proses membalut wantan ya.. tutup dgn towel basah jika kulit wantan tidak digunakan..


ambil sekeping kulit wantan..



letakkan inti di tengah2..



sapukan dgn bancuhan tepung jagung di sekeliling kulit wantan..



tarik @ pegang hujungnya macam dalam gambar..



tarik @ ambil pula di bahagian kanan & kiri..



pegang & putar kulit wantan tu..



disebabkan saya guna kulit popia biasa.. saya terpaksa cr alternatif utk mengelakkan kulit wantan terbuka ketika digoreng.. fikir punya fikir.. saya pun potong kulit popia mcm dlm gambar utk di jadikan pengikat wantan..



"tali" tu saya ikat mcm dlm gambar diatas..



saya tarik lg tali kebelakang & ikat sekali lagi (kiranya ikat 2kali lah ye)



buat sampai habis..


ketika balut wantan ni.. adalah 2-3 kulit wantan yg terkoyak (kalau lama sgt dibiarkan kulit tu akan basah dan koyak..) jadi elok buat sikit & goreng.. xpun buat kerja berdua biar cepat siap.. tapi ni kalau guna kulit popia ye.. kalau kulit wantan tu xtaulah pulak..so.. yg terkoyak tu saya doublekan je lah mcm dlm gambar di atas..



kemudian,potong bahagian atasnya..



lepas tu bolehlah balut@bungkus mcm biasa..



 kalau rasa bahagian atasnya tu tinggi @ tebal sgt potonglah sikit ye.. kemudian.. bolehlah digoreng..



siap pun.. bolehlah dimakan bersama sos kegemaran masing2.. makan mcm tu je panas2.. mmg best.. hehe..


 untuk cara2 mem"balut" @ bentuk wantan tu terpulanglah ye.. kalau korang dah ada cara yg tersendiri.. ikut je cara korang tu.. buatlah yg mana senang kan.. oklah entri berhenti di sini dulu.. terima kasih kerana sudi membaca :)


1 comment:

Suriyana S Aflazal said...

Walllahhh. More details gitu. Caiyok Caiyok. Akak tak sesabar kamu especially bab bab nak posing kan resipi. Yummy.