Thursday, 14 March 2013

cantonese kuey teow @ kuey teow kungfu

selamat malam semua..
cantonese kuey teow @ kuey teow kungfu ni disajikan untuk hidangan makan malam.. 
simple tapi tetap mengenyangkan..


 sebelum ni saya pernah kongsikannya dengan menggunakan bihun.. tetapi kali ni saya buat dgn kuey teow atas permintaan anak.. kalau korang nak tgk step by step dan resepi asal utk versi bihun boleh rujuk SINI ye.. untuk kali ni saya ringkaskan resepi mengikut kesesuaian bahan2 yg digunakan..



CANTONESE KUEY TEOW

BAHAN A:  
- segenggam kuey teow @ nak lebih pun boleh  (cuci - tos - gaul dgn sedikit kicap pekat )
-2 ulas bawang putih - diketuk
- sedikit isi ayam (boneless) - dihiris nipis 
- sedikit udang - terpulang nak byk mana 
- 4 tangkai sayur sawi 
- 2 keping fish cake
- minyak masak secukup kegunaan


BAHAN B:
- serbuk pati ayam tumix (secukup rasa )
 - sedikit sos tiram
- kicap cair ( secukup kegunaan )
- kicap pekat 2 @ 3 titik ( utk bg warna gelap )
- air secukupnya utk dijadikan kuah


BAHAN C:
- sedikit bancuhan tepung jagung ( tepung jagung + air )
- sebiji telur ( dipukul sikit )


CARA2NYA:
1. panaskan sedikit minyak dan goreng kuey teow seketika ( saya guna non stick pan utk memudahkan kerja ) - angkat & ketepikan.

2. tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan hirisan daging ayam - masak seketika.

3. tambahkan udang, sawi & fish cake - gaul rata.

4. kemudian tambahkan air dan perasakan secukupnya dgn bahan B - biarkan mendidih.

5. pekatkan kuah dgn bahan C.. gaul sebati dan matikan api.


letak kuey teow yang telah di goreng seketika pada proses awal tadi di atas pinggan @ mangkuk dan curahkan kuah ke atasnya..

 
sedia untuk dinikmati ^_^..


11 comments:

Amie said...

Masya Allah.... sedapnya May! Terliur terusss...

Unknown said...

hmmm.. sedapnya... :)

Lee said...

Hi May, wow! I am impressed with your this delicious Cantanonese dish. Outstanding!
This happens to be one of my favourite dishes....only last week I had a big plate of this dish.
I can see you have a black belt in cooking.

Ok, what's next? Hainanese chicken rice? Ha ha.
You have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Mori Said said...

sedappnya... kuey teow tu...

Unknown said...

kak amie..
kalau dekat.. confirm may bawakan akak semangkuk.. panas2 lagi.. hehe..

lin bb..
hmmm.. sedap mkn panas2 ni..

uncle lee..
I dont have a black belt in cooking but really hope to have it one day.. hehe..

kak mori..
tq kak ^_^..

Unknown said...

sedap la kak yop masak kuey teaw nih, mmg umph la

akak knl x yop?


yop kendidi name dye

Anonymous said...

mlm ni saya nak cuba.t.q

Unknown said...

Jzkk..saya ambik resepi ni dgn sikit olahan ��

Unknown said...

Pernah rasa kuah kuey teow basah ni ada masam sikit . Suka makan yg macam tu + cecah kicap cili lagi . Perghh ! Kalau nak buat masam pakai cuka or limau ?

Unknown said...

I tried this twice and everyone is in love with this. Thanks for the awesome recipe

Anonymous said...

Alhamdulillah sedap tu...izin share resepi ye