Tuesday, 26 March 2013

homemade strawberry yogurt

selamat bersiaran..
update blog kali ni dgn HOMEMADE STRAWBERRY YOGURT..


sebelum ni saya pernah kongsikan resepinya.. tp dahulu saya gunakan plain yogurt & kali ni saya gunakan strawberry yogurt.. saja2 mencuba guna strawberry yogurt.. nak tgk menjadi ke x kalau xgunakan plain yogurt.. tp syukurlah sb menjadi.. okeylah.. untuk tutorial boleh rujuk sini SINI ye.. 



  BAHAN2NYA :
  • 500 ml whole milk - saya guna fresh milk
  • 25g dried milk powder - saya letak 2 sudu besar susu tepung instant dutch lady
  • 3 tbsp live,plain,whole milk yogurt - saya guna strawberry yogurt
  • 2 tbsp sugar - saya tambah sendiri   

CARA2NYA:
1.  tuang susu segar dalam saucepan.. kemudian, tambahkan susu tepung dan gula.. 
 kacau guna whisk sehingga susu tepung dan gula larut..

2.  didihkan atas api sederhana sehingga keluar buih2 kecil.. kemudian matikan api dan biarkan sejuk seketika sehingga bacaan termometer menunjukkan angka 46 c..

*untuk yang xde termometer.. boleh celup jari dalam campuran susu tadi.. kalau jari anda dapat menahan kepanasan suhu susu tu selama 20 saat .. maksudnya suhu tu dah okey.. tapi lagi bgs jika guna termometer sb suhu lebih tepat.. saya xguna termometer - saya celup jari lbh kurang 15saat je..

3. setelah campuran susu mencapai suhu yang sepatutnya..  masukkan susu ke dalam thermos flask (saya guna botol kaca) - lepas tu baru masukkan yogurt..

4.  kacau yogurt hingga sebati dengan campuran susu suam tadi.. 

5. tutup permukaan botol dengan kain kecil.. kemudian tutup dengan penutup asalnya.. 

6. untuk mengekalkan suhunya.. balut/tutup keseluruhan botol dengan tuala kecil.. 
kemudian,letak botol di satu tempat yang sesuai (kalau boleh jgn letak di kawasan sejuk).. 
saya letak botol di beranda rumah (bukan direct matahari ye.. tp ada atap yg melindungi).. biarkan selama 6-8 jam @ semalaman tanpa disentuh.. digoncang.. atau dibuka.. 

saya biar 8 jam sahaja.. saya buat tengahari.. mlm tu dah boleh buka utk tgk & saya simpan dlm peti sejuk.. esok pagi baru makan..

7.  selepas 8 jam bolehlah buka tuala & penutup untuk melihat keadaan yogurt tu.. ketika ini yogurt sepatutnya bukan lagi cecair tetapi dah mula pejal.. kemudian, simpan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dinikmati utk rasa yg lebih sedap..



  jangan pelik pulak kenapa warnanya xpinkish.. sebabnya saya xletakkan pewarna.. biar original gitu... hehe.. masa nak makan tu.. saya tambahkan dengan fresh strawberry yg di potong dadu kecil.. hmm... very refreshing.. mmg setanding dgn yogurt readymade kat pasaran.. oklah, untuk yg berminat selamat mencuba ya.. ^_^..

3 comments:

mama sara nur said...

Sedap tu kesukaan akak dan ank yogurt ni
nk trylah nanti tqqqqq may share resepi

may agumo said...

sama2 kak :)

linn BB said...

bestnya ada resepi yogurt.. saya mmg peminat yogurt..