Monday, 25 March 2013

homemade playdough

selamat pagi.. cuti sekolah dah bermula.. 
jom kita buat play-doh utk anak.. jimat dan menyeronokkan..


sebelum ni saya pernah kongsikan cara membuatnya secara step by step di SINI.. 
tetapi untuk kali ni sumbernya dari MARTHA STEWAR - CRAFT..  bahan2 yg digunakan sama je dgn sebelum ni cuma dahulu menggunakan sukatan gram dan kali ni sukatan dlm cawan.. so,pilihlah mana yg korang rasa senang ye..




HOMEMADE PLAYDOUGH:
  • 1 cup flour
  • 1/2 cup salt
  • 2 teaspoons cream of tartar
  • 1 teaspoon cooking oil
  • 1 cup water
  • Food coloring as needed

 1.)  In a heavy saucepan, mix the ingredients.

2.)  Cook on a medium heat, stirring constantly for 3 minutes or until mixture pulls away from sides of pan. It will have the consistency of mashed potatoes.

3.) Remove from heat - let cool for 1 minute and then knead. It should have a soft, smooth texture.

4.)  Play dough can be stored in airtight containers and will keep for several weeks.


mudah je kan membuatnya.. 
simpan dlm bekas mcm ni senang anak nak pilih dgn tgk warnanya..
pastikan selepas bermain, anak masukkan play-doh dlm bekas kedap udara supaya tahan lebih lama.. oklah,selamat mencuba..


2 comments:

Mori Said said...

Kreatifnya....

linn BB said...

bestnya.. boleh lah buat di rumah.. bahan2 pun senang nak dapat.. bolehlah cuba buat nanti.. thanks ye..