Wednesday, 23 January 2013

sanggar @ pisang goreng cheese

salam sejahtera.. resepi utk entri kali ni simple je sebenarnya tp ada keistimewaanya yang tersendiri bagi saya secara peribadi.. kerana mengingatkan saya dgn kg halaman..


pisang goreng cheese ni sgt popular kat sabah.. lagi2 kat tawau (kg halaman saya).. memandangkan dah 11 tahun saya tak blk tawau.. jadinya saya tak pernah lah merasa pisang goreng cheese tawau..

 

selalu kawan2 dan  family kat sabah yg post gmbar PGC ni.. tu yg semangat nak cari pisang nak buat.. hehe.. tp punyalah susah nak cari pisang abu kat sini.. makan bulan juga baru jumpa..


disebabkan saya xpernah merasa pisang goreng cheese ni.. jadi saya pun xtahulah mcmna nak bandingkan dgn versi homemade yg saya buat ni.. main agak2 je lah kan.. sb kempunan sgt dah nak merasa.. haishh..


kalau korang nak buat.. boleh je guna mana2 resepi pisang goreng yg korang biasa gunakan.. lps tu taburkan dgn gula perang @ susu pekat diikuti parutan cheddar cheese.. tetapi saya nak yg cepat & sedap.. saya gunakan tepung goreng pisang adabi.. hehehe.. fav saya tu sejak dari kecil lagi..


PISANG GORENG CHEESE

BAHAN2NYA:
  • pisang abu - terpulanglah nak guna byk mana
  • tepung goreng adabi - secukupnya
  •  minyak masak utk menggoreng
  • susu pekat @ gula perang - secukup manis
  • cheddar cheese (block) - secukup kegunaan

CARA2NYA:

 1.) bancuh tepung goreng dgn air - gaul sebati & ketepikan seketika
2.) kupas kulit pisang & potong kpd 2 @ 3 bahagian - ikut suka lah nak tebal mana ye
 3.) celup dlm batter (1) dan goreng hingga kuning keemasan
4.) angkat & toskan minyak seketika
5.) susun pisang goreng dlm pinggan -  taburkan dgn gula perang @ susu pekat manis
6.) kemudian parutkan cheddar cheese di atasnya
7.) sedia utk dihidangkan

 yang ni saya taburkan dgn gula perang..


  yg ni pula dgn susu pekat manis sebelum di taburkan dgn parutan cheddar cheese..


 kena makan panas2 baru umphhh.. orang tawau xpgl pisang goreng.. kami pgl "sanggar".. hehe.. oklah, selamat mencuba..

5 comments:

Evelyn Gemina said...

Adui my peberet ni may, kenapakahhhh???

Amie said...

Kesiannya... tak dapat makan sanggar Tawau ye... kak Amie kalau ke Tawau esti beli, tapi yang colek sambal tu! Sedap!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak sedap! agak2 akak boleh mkn tak ye jika cheddar cheese digandingkan dengan pisang sebegini... tp serius nampak lazat..

may agumo said...

lyn.. namanya org tawau mesti peberet kan.. hehe..

kak amie.. adui,kalau yg colek sambal tu mmg tiada tandingan.. sedap kan..

kak madihaa.. lain org lin citarasa kan.. tp belum cuba belum tahu.. hehe.. apapun,tq kak sudi singgah sini..

Anonymous said...

org tawau rupanya....adede...ya sanggar sadap...mesti try ni...sadap bah...
Sue .kl..asal likas ja..haha..