Sunday, 13 January 2013

kerepek ngaku@arrowhead

selamat malam minggu semua..
 petang tadi kami sekeluarga ber'krup krap'.. krup krap.. hehe..


sebelum ni xpernah mkn kerepek ngaku ni.. kat pasaraya ada lah beberapa kali tgk arrowhead ni.. tp xpernah pulak terfikir yg ianya boleh dibuat kerepek..


memandangkan tahun baru cina dah dekat.. byk lah buah arrowhead ni dijual.. semalam saya beli kat mydin.. murah juga.. 10 biji rm2.27.. sb baru nak try.. tu yg beli sikit.. sekali menyesal lah pulak xbeli byk..


inilah dia buah ngaku @ arrowhead.. bentuknya mcm bawang putih kan.. oklah.. jom kita tgk resepinya.. resepi dari diana zaminna yang dikongsikannya dlm group mai share recipe.. mohon share disini pula ye diana & kak mai.. tq..


10 biji buah ngaku @ arrowhead .. terpulanglah korang nak byk mana ye.. bersihkan - buang kulit & toskan airnya.. tetapi jangan buang tangkainya dahulu.. ini utk memudahkan proses menyagat nti..


sagat dgn menggunakan penyagat kerepek.. saya sagat guna 'peeler' je.. yg biasa kita guna utk kupas kulit kentang.. apple tu..


buatlah sampai habis ye.. 10 biji buah ngaku yg saya bli tu dapatlah banyak ni..


goreng dgn api sederhana.. bila dah sedikit kekuningan.. masukkan air yg telah dicampur dgn sedikit garam.. goreng hingga kekuningan & angkat.. fungsi air garam lbh kepada memberi rasa@perisa pada kerepek ngaku tu.. saya xletak air garam.. saya goreng begitu sahaja..


sejukkan seketika & sedia utk dinikmati.. 


 sedap kerepek ni.. mmg rangup.. xsia2 saya mencuba.. oklah.. selamat mencuba jg utk yg berminat ye..

3 comments:

Amie said...

Memang sedap kerepek ngaku ni... tapi kita ngaku ajelah rajin nak makan tapi malas nak buat he he he ehh.

ogyep yummy mellow said...

salam kenal.. ogyep pun baru kenal arrow head ni masa CNY 2012.. Pergi rumah chinese friend kat Penang, his wife Mrs Chin, ajar macam mana nak buat.. sekarang ni dah banyak le jual di pasar kan.. musin CNY aje ada..

may agumo said...

kak amie.. may pun nak ngaku jg yg lenguh tgn nak sagat cik ngaku kita ni.. time goreng,kaki pula yg lenguh sb kena jaga suhu.. cik ngaku ni ngada2 kan.. cpt hangit.. hihi..

ogyep .. salam kenal.. bgsnya dpt kwn yg wifenya xlokek ilmu kan.. siap ngajar lg.. kalau may mmg xtahu apa2 langsung psl arrowhead ni.. dpt tau pun dr group masakan.. hehe..