Monday, 28 January 2013

pearl milk tea

salam sejahtera semua.. 
entri yang cukup ringkas kali ini dengan pearl milk tea..


bila duduk rumah ni.. mulalah tekak minta disajikan ini itu.. nak keluar, malas.. jadinya pergilah selongkar apa2 di dapur.. tgk boleh buat menu apa..



idea nak buat pearl milk tea ni sb dah lama tak minum... itu pun anak yang minta.. sb dia suka mkn bubble @ black pearl tu.. jadinya,terhasillah entri utk kali ini..




hah.. inilah dia bubble atau black pearl.. yg ni saya beli online dari page puan normala binti taip.. mcm2 ada.. harga yg ditawarkan pun mmg cukup murah..  so,kalau korang berminat nak beli bolehlah like page tu ya..



sebelum ni,saya pernah kongsikannya di SINI dlm versi teh c peng tetapi kali ni saya olah sedikit utk menghasilkan pearl milk tea.. jom kita tgk resepinya..



BAHAN2NYA (SEGELAS) :
  •  air teh yg telah dibancuh - buat kaw @ pekat2 ye
  • susu cair - 1/3 gelas
  • gula melaka - secukup manis
  • ketulan ais kiub - secukupnya
  • fresh cream - 2-3 sudu besar
  • black pearl @ bubble - secukupnya - rebus dahulu

*sukatan susu cair tu saya guna gelas yang sama utk dihidangkan nti.. jadi dptlah kuantiti yg sepatutnya..

CARANYA:
1. satukan kesemua bahan KECUALI pearl & kisar - terpulanglah nak guna apa ye.. food processor / blender / shaker tapi pastikan tiada bau2an yang lain ya..

2.kalau dah berbuih , bolehlah tuangkan di dalam gelas yang berisi pearl

 sedia untuk dinikmati..

4 comments:

Mori Said said...

sedappnya....

Mori Said said...

sedappnya....

miszz pieya blog said...

sodap wei.....nie mesti arjun minum kow2 nie...

may agumo said...

tq sis mori..

miszz pieya.. akhirnya muncul juga ko sini ya.. hehe.. tq