Monday, 18 March 2013

chilled strawberry yoghurt cheesecake

selamat malam semua..
sesekali layan chilled strawberry yoghurt cheesecake malam2 begini best juga kan.. memang nyaman.. sampai xsedar dah berapa suap yg masuk mulut.. hehe..


sumber datangnya dari blog AKU . ZACK.. yang merupakan chilled blueberry yoghurt cheesecake tetapi saya tukarkan blueberry kepada strawberry.. maaf ye zack.. bukan nak derhaka.  tp kena sesuaikan resepi dgn bahan2 yang ada kat dapur.. tiada stok blueberry bah.. hehe..^_^.. manakala utk topping saya rujuk dari blog MASAM MANIS milik kak azlita aziz.. mohon share disini ye zack & kak ita.. tq..



BASE:
  • 100g biskut Oreo,kisar hancur - saya guna biskut digestive (McVities)
  • 45g butter, dicairkan

 
ADUNAN YOGHURT CHEESE:
  •   125g cream cheese, suhu bilik 
  • 137g @ 1 bekas yoghurt perisa strawberry
  • 30g gula kastor
  • 80g strawberry filling - xde stok,saya guna strawberry segar je - dlm 4biji
  • 125g whipping cream
  • 1/2sb + 1/2st gelatin Halagel 
  • 2sb air hangat

TOPPING:
  • serbuk jelly kristal NONA secukupnya - saya xhabiskan semua
  • buah strawberry

CARA2NYA:
kisar hancur biskut - saya masuk dlm palstik ziploc kemudian hancurkan dgn rolling pin..


satukan dgn butter cair.. gaul sebati..


tekan pada dasar loyang ( zack guna 6" loose pan  - kak ita guna 5" ) yang telah diletakkan baking paper dahulu - Simpan dalam peti sejuk..


 Masukkan gelatin ke dalam cawan berisi 2 sudu besar air hangat - Biarkan gelatin terlarut (pastikan letakkan air hangat dulu dalam cawan baru masukkan gelatin) - Jika gelatin masih tidak larut lagi, masukkan cawan yg berisi gelatin tadi ke dalam bekas berisi air panas - Boleh juga guna kaedah double boiler atau masukkan ke dlm microwave - oven on high dan panaskan 3 minit sahaja.. Biarkan ia suam.. ketepikan..


kemudian, pukul whipping cream hingga gebu dan bertanduk (soft peak) - ketepikan..


dalam bekas lain, pukul cream cheese, gula kastor dan strawberry hingga sebati..


 masukkan yogurt - gaul rata.. Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata..


 satukan whipping cream dgn adunan cheese - Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi - Kaup balik rata-rata..


 tuang adunan ke dlm loyang berisi base yg telah disejukkan pada proses awal tadi..


sejukkan di dalam peti sejuk sekurang2nya 4jam atau lebih..


larutkan & didihkan jelly kristal NONA mengikut arahan yg tertera pada kotak.. saya guna sikit je.. xhabiskan semua.. dan sejukkan seketika sebelum dituang atas permukaan yoghurt cheese yang telah disejukkan.. kemudian hiaskan dengan buah strawberry segar.. simpan dlm peti sejuk lagi sekurang2nya 30minit @ sehingga jelly keras..


Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan.. Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.. - saya tolak slow2 je loose pan tu ke atas..


sedia untuk dihidangkan.. hmmmm... nyaman tekak...  ^_^ ..


 untuk yang berminat.. selamat mencuba..


2 comments:

linn BB said...

walla.. nampak sgt sedap.. memikat selera betul lah.. yummylious..

Dede Thea said...

wowww melihat dari tampilanya rasa dan aroma sudah sampai di mulutku ini hehehe,,,nice post my friend,,