selamat petang.. hari ni, minum petang kami sekeluarga merupakan
milo panas & japanese cotton cheesecake with blueberry filling..
resepi saya rujuk dari blog AKU. ZACK. dan ALMA@MYRESEPI merupakan pemilik asal.. izinkan saya panjangkan resepinya disini pula ya.. terima kasih ^_^..
BAHAN A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam - saya xletak
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
BAHAN B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
CARA2NYA:
- Untuk A - cairkan cream cheese, butter & susu segar dgn teknik double boiler - Bila dah cair, sejukkan seketika..
- Kemudian,
campurkan tepung kek (saya ayak ), tepung
jagung (saya ayak ), kuning telur, garam & jus lemon serta gaul hingga sebati - gaul guna spatula @ senduk kayu saja - ketepikan..
- Dalam bekas lain ( bahan B ) - pukul putih telur bersama jus lemon sampai
berbuih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai
bertanduk (soft peak)..
- Dengan menggunakan kaedah kaup balik, Campurkan Bahan A ke dalam Bahan B - kaup balikkan sehingga sebati..
- Sediakan loyang bulat berukuran 8 inci yang digriskan bawahnya & tepinya letakkan baking paper - Tuang adunan ke dlm loyang.
- Bakar adunan dalam kira-kira sejam, dengan cara au bain-marie (waterbath), pada
160c.
- bila dah cukup sejam, jgn keluarkan kek terus dari oven.. biarkan ia masih terus di dalam
oven selama lebih kurang 10 minit dalam keadaan pintu oven di renggangkan sedikit..
sejukkan dahulu sebelum dihidangkan..
boleh dimakan begitu sahaja @ dideco mengikut kreativiti masing2.. saya guna fresh cream dan blueberry filling.. kemudian sejukkan lebih kurang 4 jam di dlm peti sejuk..
sedia untuk dinikmati.. saya makan bersama sedikit aiskrim vanila..
hmmm.. nyaman.. memang gandingan yg mantap dan menepati selera saya ^_^..
5 comments:
Bestnya nampak May... susah tak nak menyediakan adunannya? Tempoh memasak selama 1 jam tu mmg confirm masak ke?
mmg best kak ani.. gebu.. ringan je keknya.. mkn mcm tu je pun dah sedap.
xsusah kak.. nak sukat bahan je yg susah.. yg lain semua senang sb main kaup balik je.. hehe..
utk oven may mmg confirm masak kak.. hehe.. tp xtaulah oven org lain kan.. tp rasanya mmg cukup utk masak sb lps oven dah bunyi OFF tu.. kek msh kat dlm.. cuma buka pintu sikit.. so,mmg sempat hangat lagi kek dlm tu.. lgpun ramai dah yg cuba & htr laporan kat myresepi.. so,rasanya 1jam tu mmg cukup kak.. :)
mammamia.. sedapnya... soooo tempting oh.. yummyyy..
aduhh.. nyamannya tekak kalau dpt sepotong ni.. bertuah anak2 may & suami dpt mama yg rajin..
kalau membuat makanan seperti ini harus hati-hati,kesalahan sedikit saja akibatnya berantakan hehehe,
Nice post my friend,I like it
Post a Comment