Saturday, 17 November 2012

resepi pau

salam hujung minggu semua... lama juga saya xupdate blog.. maaflah ye.. skrg mood malas semakin bermaharajalela.. nak buat apa pun malas.. hehe..




okeylah.. entri kali ni nak share resepi pau dari mat gebu @ myresipi .. so,terus je dgn resepinya ye.. mohon share di sini ye mat gebu.. terima kasih.
.




RESEPI - DOH PAU
  • 240 g tepung hong kong @ tepung pau - saya guna tepung pau blue key
  • 1 camca teh double action baking powder + 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh yis
  • 25 g shortening ( lemak sayuran)


 bahan dibawah pulak disatukan & digaul hga gula larut :
  • 100 ml air suam
  • 30g gula halus
  • 1/ 2 camca teh cuka

CARA2NYA:
dalam satu bekas.. satukan tepung.. yis.. garam + double action baking powder & shortening.. 


 gaulkan semua bahan dgn cara meramas hga menjadi seperti serbuk roti..


tambahkan sedikit demi sedikit campuran air.. cuka & gula..


uli seperti biasa..


 uli lebih kurang 15 minit  jika guna tangan & 10 minit jika guna bread maker..


uli sehingga menjadi doh yang lembut & elastik..


tutup & perap doh selama 45 minit..


sementara tunggu doh kembang.. bolehlah sediakan inti.. inti saya xikut resepi mat gebu tapi buat inti sendiri.. simple je sb anak xmakan pedas.. korang ikut sukalah ye nak guna inti apa... ikut citarasa masing2 lah ye..

utk saya.. inti ni saya guna 1 labu bawang merah.. segenggam isi ayam.. segenggam sengkuang.. 2-3 biji cendawan butang dlm tin & seulas bawang putih.. semua potong dadu & tumis seperti biasa.. perasakan dgn sos tiram.. sedikit kicap pekat & serbuk pati ayam.. masak mcm biasa & tambahkan sedikit air jika perlu.. kalau nak guna telur rebus.. bolehlah rebus awal2 ye..


inti pun dah siap & sementara tunggu inti sejuk.. kita beralih dgn doh pula.. tumbuk doh utk keluarkan angin.. bahagikan kepada 10 bahagian.. saya timbang lbh kurang 40gm setiap satu..


sediakan juga kertas minyak secukupnya dan sapukan dgn sedikit shortening..


ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan..


 sudukan inti..


cantum doh hingga menutupi keseluruhan inti..


letak atas kertas minyak.. buat sehingga doh habis..


 perap lbh kurang 20 minit lagi.. kemudian, kukus selama 15 minit.. pastikan air telah mendidih ye..





tetapi pastikan balut / tutup penutup kukusan dgn aluminium foil sebelum mulakan proses mengukus untuk mengelakkan wap air jatuh ke atas permukaan pau..


siap dan sedia untuk dihidangkan..


mudah kan? lepas ni xyah beli kat kedai lagi.. cuma perlu rajinkan diri je buat kat rumah.. semalam buat pau ni.. anak makan sampai 3biji.. hehe.. puas hati tgk.. berbaloi penat tgn menguli doh.. hehe.. oklah.. entri stop disini dulu ye.. selamat mencuba untuk yang berminat..

2 comments:

Amie said...

wah! step by step dia tunjuk cara buat pau... ni yang tak pandai buat pau macam saya pun boleh belajar dari sini, terima kasih may.

may agumo said...

sama2 amie.. senang sikit kalau buat tutorial.. mudah nak faham kan.. apapun,tq amie sb sudi singgah blog may :)