Tuesday, 27 November 2012

strawberry cheese tart

selamat malam & salam sejahtera semua..

kalau entri lepas berkaitan dgn egg tart.. kali ni pun adik beradik tart.. hehe.. strawberry cheese tart.. memandangkan hari tu buat extra tart shell, jadi kali ni senang sikit lah kerja sb tgl buat filling je..


tetapi.. ada tetapi nya ye.. hehe.. memandangkan ini kali pertama saya buat tart yg lorek2 ni.. (sb hari tu buat egg tart xdelah kena lorek bagai..) tp yg ni no choice.. kena buat jg.. sebelum buat xfikir sgt psl lorekkan tu sb rasa2nya baca je pun dah boleh fhm.. tp bila time lorek tu dah blur.. hancus.. huhu.. nasib ada extra tart.. kalau x,mmg sampai kesudah xde yg menjadi..

so,saya stop kejap.. guna khidmat en google utk cari "tutorial" step by step cara lorek corak atas cheese tart.. xbyk pula choice yg "keluar" time tu.. yg byk cuma cara ber"tulis".. susah gak saya nak faham.. entahlah kenapa.. xtaulah kot2 disebabkan ubat batuk & demam yg saya mkn - alasan lah pulak.. hehe.. (kurang sihat sebenarnya,tp gatal tgn nak masuk dapur).. ikutkan,nak tido je.. mengantuk sgt lps mkn ubat.. tp xbleh sb anak xnak tido.. takut pula anak main benda yg bahaya kan.. so,terpksa lah saya berjaga.. 


masa tu mmg dah fed up jg lah.. dahlah cheese tart tu dah terbiar lama.. xsilap dah lbh 30minit.. dah nak mengeras dah.. akhirnya my "angel"  HASUE dtg utk membantu ku.. hehe.. apa yg saya cari dah dapat.. yahoo.. seronok bukan kepalang lah.. tq hasue utk tutorial tu.. mmg sgt membantu amatur mcm saya ni yg xpernah buat lorekkan atas cheese..

sb tu lah saya lbh suka buat tutorial utk setiap entri.. walaupun bukan semua.. tp saya seboleh2nya akan buat jika xde apa2 halangan.. yelah,saya sorang je kat rmh.. sapa nak tlg ambil gambar.. anak mmg xboleh pakailah.. belum cukup umur lg.. utk yg pro bolehlah kan main baca je.. tp utk yg amatur mcm saya ni.. lg2 baru je berjinak dlm dapur ni mmg sgt2 membantu.. lbh faham rasanya jika disertakan gambar drpd explaination yg panjangnya berjela2.. hehe.. 


mak aii.. ckp psl panjang berjela2 xsedar diri nampaknya.. hehe.. kena batang hidung sendiri pulak.. oklah saya ringkaskan seberapa yg boleh ya.. resepi ni menggunakan 3 sumber yg saya gunakan sbg panduan.. pastry @ tart shell resepi ALEX GOH dtgnya dari nadz.. filling dari evelyn gemina & cara lorekkan dr hasue .. THANK YOU ALL.. mohon share disini ye.. TQ..

oklah utk tart shell boleh rujuk sini .. saya terus dgn filling nya ye.. tetapi saya xikut cara evelyn yg letak adunan cream cheese dulu .. diikuti strawberry filling kat atas.. bkn xnak ikut tp xtau caranya.. hehe.. maaf ye evelyn.. derhaka sikit.. lgpun xyakin boleh dapat shape yg saya nak.. sb nak lorek pun dah blur inikan lagi nak main shape2 bagai.. mmg msh byk yg perlu saya belajar dulu..



FILLING:
  • 250g cream cheese
  • 20g butter
  • 60g gula aising
  • 100g fresh cream
  • 1 biji telur
  • strawberry filling secukupnya



CARA2NYA:
1. satukan cream cheese.. butter & gula - pukul hga cream cheese lembut

2. masukkan telur - pukul sebati

3. kemudian,masukkan fresh cream - pukul lg hga agak pekat

4. sedia untuk digunakan
 
5. sediakan tart shell..


6. letakkan strawberry filling ke dlm tart shell


7. tuangkan adunan cream cheese sehingga menutupi strawberry filling tadi.. filling dah siap.. skrg kita beralih ke cara melorek corak pulak ye..


CARA MELOREK CORAK ATAS CHEESE TART:
 ambil sedikit adunan cream cheese tadi..


saya campurkan dgn sedikit strawberry filling..


titiskan beberapa titik pewarna makanan..


titikkan pewarna sehingga mendapat warna yg kita nak..


 gunakan pencungkil gigi - cara saya tetapi cara hasue menggunakan plastik @ piping bag saiz kecil.. saya buat sikit je.. jadi malas nak bazir piping bag.. terus je lorek guna lidi..

buat garisan pendek & sedikit menyerong sebanyak 4-5 garisan - kena buat lorekkan kecil supaya hasil lorekkan nanti xjadi "gemuk" @ besar.. sila abaikan lorekkan saya ye.. hehe.. 


 ambil sebatang pencungkil gigi .. letak pada garisan pertama (atas) & lorekkan di tengah2 merentasi setiap garisan terus ke bawah dlm bentuk bulatan @ "C".. 

sila abaikan pencungkil gigi yg berwarna dlm gambar diatas sb saya dah silap.. ingatkan kena celup pewarna dulu baru lorek.. rupanya xpayah celup.. terus lorek je... masa buat xperasan pula silap tapi bila tgk blk gambar hasue br perasan yg cara saya salah.. padahal byk kali hasue ulang ayat.."gunakan pencungkil gigi yg baru"..  maaflah ye.. hehe... disebabkan malas dah nak ubah2 & tart pun dah xcukup.. saya teruskan je lah...


 lepas tarik kebawah lorekkan tu lebih kurang beginilah coraknya.. abaikan corak comot ni ye.. tumpukan pada info @ tekniknya okey.. :)


 fuh.. sakit mata jg bila tgk lorekkan saya ni.. btl2 comot.. tp xpelah kan.. practice makes perfect.. yg penting korang yg 1st time nak melorek ni adalah sedikit idea.. xdelah blur mcm saya .. hehe..


lepas siap melorek.. bolehlah dibakar pada suhu 160c selama 10-15 minit menggunakan apa BAWAH sahaja..


 fresh from oven..


 sejukkan selama 3 jam sebelum dihidangkan.. saya sejukkan sejam di luar & masukkan ke dlm peti sejuk lg selama sejam.. cukup 2 jam je dah makan.. hehe..


walaupun terdapat byk kesilapan semasa proses melorek tapi saya sgt gembira sb berjaya menyiapkan strawberry cheese tart ni & dapat belajar perkara yg baru.. moral of the story.. kena baca.. teliti & fahami dulu resepi betul2 sebelum mula membuatnya (nasihat utk diri sendiri ya).. hehe..


namun.. "rasanya yg sedap dapat menutupi segala kekurangan rupanya".. TQ nadz for the tart shell recipe.. TQ evelyn for the yummy filling & TQ hasue for being my angel.. :)


panjang pula entri kali ini.. maaflah ye jika terdapat kesilapan.. okeylah.. entri berhenti disini dulu.. mata pun dah mengantuk.. selamat malam semua..
 


11 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Wah! Cantik lorekannya... ermm..sis pun kalau tulis entry di blog, sebolehnya nk tunjukkn step by step setiap satu tp yelah..dh buat kerjanya pun sorang2, manalah sempat nk amik gmbr step by step tu satu per satu kan..
Anyway, get well soon ya!

may agumo said...

tq sis.. kena byk practice lg lorekan tu.. hampir jd my nightmare bah.. hehe.. may pun kalau boleh nak buat step by step setiap entri sb bila nk buat semula sng nak rujuk.. tp sama mcm sis lah.. sorang2 kat rmh.. mmg payah kan.. anak pulak xbg chance.. ada je nak usik.. jdnya buat apa yg ada je lah :)

JaSSNaNi said...

assalamualaikum... salam kenal ya.. saya singgah sbb nampak cheese tart yang montok plus comel ni.. sedapnya.. lama tak wat..

may agumo said...

Salam kenal jg JassNani.. tq sudi singgah sini ya.. :)

Evelyn Gemina said...

Wah bagus ni siap ada cara2 mcm mana mau kasi pattern lagi, hehe...tq ya sis may : )

may agumo said...

wah kalau ko lyn ndak payah lg rujuk sini.. ko kan sdh master bab deco mendeco ni.. hehe..

HaSue said...

Salam kenal.. :-)
Cantik sudah tu lorekannya..berseri2..nampak sdp sgt cheesetart tu..
Trm kasih ya sudi rujuk tutorial x seberapa tu.. Hrp serba sdikit dpt mmbantu..

may agumo said...

salam kenal jg hasue.. lama ku tgu kedatangan mu.. hehe.. tq sekali lg utk tutorial tu.. bkn sedikit membantu malah tutorial tu lah yg buat cheese tart ni berjaya disiapkan.. tq :)

Anonymous said...

menawan hati cheese tart mu may...npk gebus....

Anonymous said...

menawan hati cheese tart mu may...npk gebus....

may agumo said...

tq anonymous..