Sunday, 25 November 2012

egg tart

salam hujung minggu..

egg tart resepi yang akan dikongsikan kali ini.. saya gabungkan 2 resepi iaitu pastri alex goh dari nadz@cute oven,small kitchen dan filling dari skyblue@myresepi ..  mohon share disini ye nadz & skyblue  tq :)


TART SHELL:

BAHAN A:
  • 200gm mentega
  • 100gm gula aising - saya kurangkan sikit
  • 1/4 teaspoon esen vanila 

BAHAN B:
  • 1 biji telur

BAHAN C:
  • 420gm tepung - saya guna tepung superfine
  • 1 tablespoon susu tepung 


CARANYA:
  1.  pukul A hga lembut.. kemudian masukkan B
  2. teruskan pukul hga gebu & berkrim - saya guna whisk je
3. masukkan C dan gaul rata..


 4.  teruskan gaul hingga mendapat doh yg lembut & licin


 5. ambil sedikit doh & tekankan ke dlm acuan tart


6. cucuk dasar tart shell dgn garfu


7. bakar dlm oven dgn suhu 170c selama 12-15minit @ sehingga keperang2an


 8. keluarkan dr acuan & sejukkan dahulu sebelum diletakkan filling


FILLING:
adunan filling ni mengikut resepi asal cukup utk 6biji tart..  tapi bergantung jg pd saiz acuan yg kita gunakan & ketebalan tart shell yg kita buat.. so,korang pandai2lah lebihkan adunan ni ye kalau nak buat byk.. kalau nak buat sikit,boleh buat separuh adunan dr resepi asal TART SHELL di atas.. xpun boleh simpan @ buat utk blueberry@strawberry cheese tart..

  • 1/4 cawan gula halus - saya kurangkan sikit
  • 1/4 cawan susu cair @ susu segar
  • 1/4 cawan whipping cream
  • 3 biji kuning telur
  • 1/4 sudu kecil esen vanila


CARA2NYA:

1.  masukkan semua bahan dlm bekas & pukul hingga sebati.. kemudian ditapis


 2. tuangkan kedalam tart shell sampai 3/4 penuh & bakar dgn suhu 160c selama 20minit @ sehingga permukaan tart menjadi keperang2an








 3. biarkan sejuk selama 5-10minit sebelum dikeluarkan dari acuan



 4. sedia untuk dinikmati.. saya selalu kurangkan gula dlm semua resepi.. hehe.. bukan apa,takut manis.. tp terpulanglah dgn citarasa masing2 kan..



saya buat tart shell yg agak nipis.. jadi banyak juga lah dapatnya.. sebenarnya sekali buat utk strawberry cheese tart.. so, tgl buat filling je nanti.. tart shell yg lebih tu simpan dlm bekas kedap udara utk tahan lama..

6 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Wah cantiknya jadi tart telur dia... tak mendap sgt ye filling tu lepas dibakar...

Amie said...

Cantiknya tart shell tu.... rajin buat banyak2, memang mudah kalau nak gunakan di kemudian hari.

may agumo said...

naz.. ah ah.. filling tu xmendap sgt lepas bakar tp lepas sejam xtaulah.. sb buat lbh kurang 12biji je smlm.. dlm 1 jam clear dah smua.. hehe..

may agumo said...

amie.. tart shell xkemas sgt sb agak nipis.. kalau buat tebal sikit tentu shapenya lg nmpak kan.. tp family suka crust yg nipis.. so,ikut je lah kan.. :)

Evelyn Gemina said...

I love eggtart : )

may agumo said...

evelyn.. me too :)