Tuesday, 4 December 2012

cashew nut white chocolate cake

selamat petang semua..


cashew nut white chocolate cake... kali ni entri moody sikit.. boleh? hehe.. apa x nya,terlalu byk insiden yg berlaku semasa menyiapkan kek ni.. kadang2 berfikir di luar 'kotak' pemikiran kita yg biasa tidak menjanjikan hasilnya menjadi lbh baik.. malah adakalanya menjadi lebih teruk dr yg asal..


hmm.. malas nak cite panjang lebar.. drpd gambar2 ni tentu korang tau menilainya kan.. kadang tu rasa putus asa dah nak baking cake..  finishing nya selalu je hampeh.. buatlah camna pun.. cam tu juga lah hasilnya... haish.. xpelah.. practice makes perfect(walaupun..) nampaknya kena ambil masa lg 2thn kot baru lulus.. 


resepi ni dtgnya dr evelyn gemina.. tq lyn for the recipe ya..  banyak  resepi dlm blog evelyn yg saya dah try.. semuanya mmg best.. saya selalu singgah sana cuci mata.. hehe.. mmg puas dgn resepi2nya.. cuma utk resepi ni saya gantikan kacang macadamia dgn cashew nut.. oklah jom kita semak resepinya.. check it out..



BAHAN2 SPONGE CAKE:

A
4 biji kuning telur
20g gula kastor

B
4 biji putih telur
100g gula kastor

C
100g tepung gandum

D
50g melted butter


CARA2NYA:
1. pukul bahan A hingga kembang & gebu - ketepikan

2. pukul pula bahan B hga kembang & bertanduk - kemudian kaup balikkan ke dlm A

3. masukkan bahan C - gaul rata

4. akhir sekali,masukkan bahan D - gaul sebati

5. tuang adunan dlm loyang 8' - bakar selama 30minit @ sehingga kek msk dgn suhu 160c.

6. sejukkan atas wire rack sebelum di deco..


FILLING:
250g whipped topping cream
50g macadamia nuts - dipanggang - saya guna cashew nuts


CARA2NYA:
1. pukul whipped cream hga kembang & bertanduk

2. ambil 150g whipped cream yg telah di pukul tadi & campurkan dgn 50g macadamia nuts

3. potong kek kepada 3lapisan - saya buat 4 lapisan sb guna loyang kecil

4.sapukan filling pada setiap lapisan kek 

5. sapu keseluruhan kek dgn baki cream

6. sejukkan 30minit dalam peti sejuk


WHITE CHOCOLATE GLAZING:
100g whipping cream
200gm white cooking chocolate -potong kecil2
10g butter


CARA2NYA:
1. didihkan whipping cream

2. tuang atas white chocolate - gaul sebati

3. tambahkan butter - gaul rata

4. tuang glazing atas kek 

5. sejukkan selama 3 jam sebelum dihidangkan



walaupun xdapat menghasilkan kek yg cantik dipandang mata..  tetapi rasa kek ni mmg sedap.. bak kata evelyn.. mmg layan.. ya betul ckp ko tu lyn.. mmg layan bah..  skrg kek ni dah jd my fav.. dgn rasa kacangnya.. dgn rasa white chocolatenya.. kena pulak bermalamkan kek dlm peti sejuk.. esok br makan.. hmm... 1 slice mana cukup woo..   hehe..


mula2 anak xnak makan kek ni.. sb dia peminat cheesecake.. tetapi disebabkan berminat dgn glazing ni akhirnya dia makan 1 slice.. tp kek ni agak manis juga.. yelah sb dah whipped topping cream manis.. tambah pulak dgn white chocolate yg sememangnya manis.. so.. boleh tahan jg lah manisnya.. tp ikut citarasa masing2 lah ye.. sb saya kurang suka manis sebenarnya.. tp mkn sekali sekala mmg sedap juga.. xdapat saya nak tolak.. hehe..

saya guna kacang readymade ni je.. senang sikit xyah panggang.. lgpun fav ni.. hehe.. sebenarnya mmg nak guna macadamia nuts mcm resepi asal tapi sebab dah terbeli kacang TG ni saya ubah lah sikit resepi sb lps buka br tau yg cashew nuts lbh byk dr macadamias..



oklah.. entri berhenti disini dulu.. selamat petang & selamat mencuba.. ^_^


3 comments:

Evelyn Gemina said...

Apa yg x ok ni may???ok jak pun saya tengok, bagus pulak tu ko punya idea pakai cashew nut, my peberet nut tu, lain kali ble guna ni idea, hehe, tq : )

may agumo said...

haish.. byk yg xok dr yg ok bah lyn.. xpelah.. pelan2 kayuh kan.. hehe..

Anonymous said...

Cashew nut tu lekat lps potong ke? Elok sgt kejadiannya..xde sisa whipping cream kat kcg..