Friday, 7 December 2012

almond dark chocolate cake

hello.. semalam saya buat ALMOND DARK CHOCOLATE CAKE.. nak habiskan stok kacang badam yg di beli lama dulu..


semalam lg dah siap buat kek ni.. tetapi,pagi tadi baru potong kek.. jadinya seawal 10 pagi sdh mkn kek.. hehe..


sebenarnya kek ni diinspirasikan dari CASHEW NUT WHITE CHOCOLATE CAKE cuma utk kali ni.. kek, filling & glazing saya tukarkan kepada versi chocolate.. manakala cashew nut saya gantikan dgn kacang almond..


maaflah.. gambar agak kabur sikit.. sebabnya gambar di ambil awal pagi.. ^_^


untuk kek span saya gunakan resepi sweet 4 ever @ myresepi yg sama saya buat rainbow cake
cuma utk ni saya buat kek span coklat.. sebab resepi asal adalah kek span pandan tetapi bak kata sweet..

"nota dr sweet kat myresepi.. (kalau nak buat kek span coklat...80ML air tetap sama...cuma tambah emulco coklat & tepung tu kurangkan jadi 110gram +  40gram serbuk koko....yang penting kita adun bahan kita betul2 kembang dan ringan...tu jer...k ) "
  
so.. bila kek ni boleh dijadikan versi coklat.. saya pun try lah.. oklah.. jom kita tgk resepinya..




CHOCOLATE SPONGE CAKE:
  • 110g tepung superfine
  • 40g serbuk koko
  •  150g gula kastor
  •  5 biji telur gred A
  •  1 sudu besar ovalette
  •  80ml air putih
  • 80ml mentega cair @ minyak masak sayuran
  •  1 sudu kecil chocolate emulco
  •  1 sudu kecil baking powder

CARA2NYA:
1. satukan gula & ovalette - pukul hingga sebati dahulu utk seketika. 

2. lepas tu baru masukkan tepung,serbuk koko & baking powder - saya ayak bersama
  
3. masukkan telur & pukul adunan. 

4. pukul lebih kurang 5-10 minit (bergantung dgn kelajuan mixer masing2)

5.  perlahankan speed mixer & tuang air perlahan2

  6. masukkan pula chocolate emulco

  7. naikkan balik speed mixer pada tahap maksimum/high speed

 8. pukul hingga adunan kembang & ringan lebih kurang 10-15minit - tempoh masa ni 
       bergantung dgn kelajuan@prestasi mixer tu ye - mixer saya ambil masa 25minit utk gebu.

   9. utk pastikan adunan kek kita dah ready utk diguna,try celup jari - kalau adunan xjatuh@menitik
      maksudnya dah bolehlah offkan mixer tu.

10. bila adunan dah kembang @ gebu.. masukkan minyak/mentega cair..  

11. kaup balikkan SLOW2 GUNA spatula @ senduk.. buat slow2 ye.. 

12. tuang adunan ke dlm loyang 8" yg telah di alas dgn baking paper

13.  bakar dgn suhu 150c-180c selama 45 minit @ sehingga kek masak - pastikan oven dipanaskan 15minit lebih awal

14.  bila kek dah masak,keluarkan dari oven & telengkupkan kek atas wire rack lbh kurang 5minit. sejukkan kek sebelum mula meletak filling/menghias..

nampak mcm panjang kan.. kalau confuse boleh rujuk cara sweet kat sini atau rujuk step saya kat sini ye.. xpun,korang gunalah resepi kek span yg korang dah biasa gunakan.. buatlah yg mana senang ye..


CHOCOLATE FILLING:
  • 250g whipped cream (chocolate)
  • 50g kacang badam - dipanggang

 CARA2NYA:
1. pukul whipped cream hga kembang & bertanduk

2. ambil 150g whipped cream yg telah di pukul tadi & campurkan dgn 50g kacang badam

3. sapukan filling pada setiap lapisan kek 

4. sapu keseluruhan kek dgn baki cream

5. sejukkan 30minit dalam peti sejuk


TOPPING:

  • 100g whipping cream
  •  200gm dark chocolate (compound) - dipotong kecil2
  •   10g butter


CARA2NYA:
1. didihkan whipping cream

2. tuang atas dark chocolate - gaul sebati

3. tambahkan butter - gaul rata

4. tuang atas kek 

5. sejukkan selama 3 jam sebelum dihidangkan

 saya gunakan non dairy whipping cream ni untuk filling..


slice ni utk anak.. kena pastikan kacang badam tu xkelihatan.. baru dia nak makan.. huhu..


slice ni utk mummy.. hehe.. 
oklah.. saya nak rehat dulu.. tadi seharian kat luar.. selamat malam semua..







7 comments:

Evelyn Gemina said...

OMG!!! Sedapnya may, memang dahsyat...gud job : )

may agumo said...

tq lyn.. ko jg bah yg selalu bg tips.. ndak lokek ilmu betul.. tq :)

khairiah khaizu said...

nmpk sedap sgt.....mnyelerakan betul ......:)

may agumo said...

tq khairiah.. :)

Cikgu Ani Bawok said...

urmmmm... yummy! yummy! nampak lazat sangat... rajin betul may agumo...

may agumo said...

tq kak ani sudi singgah sini.. :)

Anonymous said...

wow...menyelerakn...