Friday 28 December 2012

red velvet cake

selamat malam semua.. masih dlm mood bercuti ke?hehe.. oklah.. terus je dgn entri kali ni ye.. red velvet cake ni saya buat masa xmas hari tu.. sebenarnya lama dah nak buat tp xpernahnya terbuat2.. 

 entah knapa hari tu beriya2 nak buat.. padahal 1st time pulak tu.. walaupun keknya jd dgn sempurna tp deconya amat menyakitkan mata ku yg memandang.. haish.. keras tgn btl lah.. cream warna pink pulak tu bukannya merah.. hmmm.. 



byk insiden yg berlaku time buat kek ni.. dgn ibu jari kanan terhiris pisau.. bukan sikit tp cukup boleh tahan jg lah lukanya.. payah nak buat kerja.. tp walaupun pedih.. sakit.. saya teruskan jg buat.. sb kek dah siap.. tgl deco je.. 

pewarna merah  pulak xde time tu.. tgl sikit je.. nasib warna kek okey.. tp utk cream tu yg btl2 xokey.. huhu.. tp xpelah.. utk 1st trial bolehlah kan.. lgpun buat mkn2 utk family je.. so,kita ketepikan deco.. yg penting keknya mmg moist.. resepi ni saya ambil dr blog intan berlian.. mohon share disini ye intan.. TQ..


BAHAN2 KEK:

BAHAN A ( ayak bersama):
250g tepung tepung kek
1/2 tsp garam - saya xletak
2 sudu besar serbuk koko

BAHAN B:
113g unsalted butter - saya guna salted butter
300g gula - saya guna gula kastor
2 biji telur - saya guna gred A
1 sudu kecil esen vanila


BAHAN C (dicampur bersama):
240ml buttermilk
2tbsp pewarna merah

*kalau xde buttermilk buat seperti berikut.. campurkan 240ml susu segar bersama 1tbsp cuka - biarkan lbh kurang 10minit sebelum digunakan.


BAHAN D:
1tsp cuka masakan
1tsp baking soda


CREAM CHEESE:
250g cream cheese
100g gula ising
30g butter
1 sudu besar perahan air lemon
1 sudu besar esen vanila 
1 sudu besar susu segar



CARA2NYA (KEK):
pukul butter - kemudian tambah gula & pukul lagi hga kembang & sebati.

Masukkan esen vanila & teruskan pukul adunan sekejap

Masukkan pula telur satu persatu 

perlahankan speed & masukkan bahan A berselang seli dgn bahan C - dimulakan dgn bahan A & diakhiri dgn bahan A juga.

dlm bekas lain,tuang cuka keatas baking soda (bahan D) - lepas buih habis @ berhenti mengeluarkan bunyi berdesir - tuang kedlm adunan & gaul sebati

tuang dlm loyang & bakar selama 20-30minit dgn suhu 175c @ mengikut oven masing2 - saya guna 3 loyang berukuran 9inci

lps kek masak xperlu terus terlengkupkan kek atas wire rack.. biar lbh kurang 10-15minit dlm keadaan msh di dlm loyang

sejukkan kek sebelum meletak filling


CARA2NYA (CREAM CHEESE FROSTING):
pukul cream cheese hga creamy - kemudian tambahkan bahan2 lain - pukul lg hga kembang & sebati - sedia utk digunakan





3 comments:

Amie said...

Selamat petang May,
banyak2 kek memang rvc sedap.... memang sedap sangat!

mama sara nur @ Cik Nor said...

slmat perkenalan
nice kek dan sgt2 sedap kek ni
deco pun cantik

Unknown said...

selamat petang jg kak amie.. rvc mmg sedap kan.. moist gitu.. hehe..

salam perkenalan jg mama sara nur.. tq singgah sini ye.. :)