Thursday, 20 September 2012

rainbow cake

hello.. selamat petang semua.. tengah buat apa?hmm.. kalau saya sebelum tido ptg (mmg mengantuk sgt dah ni).. saya ambil kesempatan dulu lah utk update blog.. entri ala kadar je.. xpelah kan yg penting blog terupdate.. ada jg lah khabar kiranya..




oklah,utk penggemar rainbow cake aka kek pelangi.. bolehlah jeling2 resepi ni ye.. resepi ni saya ambil dr myresipi dan sweet 4 ever adalah tuan punya resepi.. mohon agar sweet mengizinkan saya panjangkan resepi sweet kat sini ye.. tq..

sebenarnya resepi ni sweet buat kek span pandan.. boleh tgk SINI  ye. tetapi saya buat kek span vanila/plain.yelah sb nak buat rainbow cake kan jd kenalah kek yg xberwarna.. hehe.. resepi ni dah jd fav saya utk kek span.nak buat vanila boleh,chocolate boleh,pandan boleh.. ikut suka lah.mmg saya suka sgt dgn resepi ni.. org lain xtaulah ye.. citarasa masing2 kan berbeza..




oklah,utk yg berminat bolehlah teruskan membaca.. saya sertakan dgn beberapa keping gmbar.. harapannya agar memudahkan pemahaman korang yg ingin mencuba.. biasa main baca je mcm xberapa nak fhm kan.. kalau ada gambar lbh mudah kiranya.. so,sila2 lah ye..


RESEPI = KEK SPAN

RESEPI OLEH = SWEET 4 EVER
SUMBER = MY RESEPI


BAHAN2 (KEK)

 
  • 150g tepung halus superfine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telur gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air pandan - saya guna air masak je
  • 80ml minyak@mentega cair - saya guna minyak jagung
  • 1 sudu kecil pes pandan - saya gantikan dgn esen vanila
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • sedikit pewarna hijau - warna ni bergantung dgn kek apa yg kita buat ye



CARA2NYA: 
  1. satukan gula dan ovalette.pukul hingga sebati dahulu utk seketika.
  2. lepas tu baru masukkan tepung dan baking powder - saya ayak bersama
  3. masukkan telur dan pukul adunan.
  4. pukul lebih kurang 5-10 minit (bergantung dr kelajuan mixer masing2 ye). 


    5. perlahankan speed mixer dan tuang air perlahan2.
    6. masukkan pula esen vanila. 
    7. naikkan balik speed mixer dgn tahap maksimum/high speed.
    8. pukul hingga adunan kembang dan ringan lebih kurang 10-15minit. tetapi tempoh masa ni 
       bergantung dgn kelajuan@prestasi mixer tu ye.. -mixer saya ambil masa 25minit utk gebu.
   9. utk pastikan adunan kek kita dah ready utk diguna,try celup jari.kalau adunan xjatuh/menitik
      maksudnya dah bolehlah offkan mixer tu.


  •  okey.. bila adunan dah kembang @ gebu.. masukkan minyak/mentega cair.. 
  • kaup balikkan SLOW2 GUNA spatula @ senduk je.. buat slow2 ye..
  • lepas tu,bolehlah dibahagi2kan kpd beberapa bahagian.. mengikut kek yang kita buat.. mcm saya buat rainbow cake mstilah guna warna lebih dr 1 kan.. tetapi saya xdelah guna warna2 pelangi.. (saya guna pewarna yg ada kat dapur je).. 
  • tuang adunan ke dlm loyang 8" yg telah di alas dgn baking paper.
  • dan bakar dgn suhu 150c-180c selama 45 minit atau sehingga kek masak.(pastikan oven dipanaskan 15minit lebih awal ye..
  • memandangkan saya buat rainbow cake,saya guna loyang 7" utk cukupkan sebiji kek menggunakan adunan resepi di atas.
  • saya bakar dgn suhu 160c selama 17-20minit - bergantung dgn oven masing2 ye.


bila kek dah masak,keluarkan dari oven dan telengkupkan kek atas wire rack lbh kurang 5minit.sejukkan kek sebelum mula meletak filling/menghias.. untuk hasil yg lbh kemas,potong sikit permukaan dan sekeliling kek yg kering@xrata.. (saya biar begitu je..) untuk salut kek pula,terpulanglah nak guna buttercream,fresh cream atau cream cheese frosting ye.. saya guna fresh cream je.. pukul hingga "kaku" dan sedia untuk digunakan.. lps tu bolehlah mulakan proses me"layer" dan men"deco" kek..



 untuk kek yang lbh 'sedap",elok kalau biarkan kek bermalam dlm peti sejuk semalaman.. esok baru potong dan makan.. hehe.. oklah semua.. kalau ada bahasa yg berbelit2 smpai korang susah nak fhm.. maaf lah ye.. mata pun dah mengantuk ni.. jumpa lagi di lain entri ye.. bye..


 

3 comments:

aishah kamila kamila said...

Tq May...akk dh baca..cantik kaler rainbow kek ni

may agumo said...

tq kak..

Anonymous said...

Salam...wahhhh!!! Maveless...mesti try nie...bahan2 smua ade fresh cream je takde.huhu...kena beli nie. ..hehehe...tq share resepi nie..
Oye, fresh cream nak pkai byk mane eehh..??
Sue, KL..