oklah,utk penggemar rainbow cake aka kek pelangi.. bolehlah jeling2 resepi ni ye.. resepi ni saya ambil dr myresipi dan sweet 4 ever adalah tuan punya resepi.. mohon agar sweet mengizinkan saya panjangkan resepi sweet kat sini ye.. tq..
sebenarnya resepi ni sweet buat kek span pandan.. boleh tgk SINI ye. tetapi saya buat kek span vanila/plain.yelah sb nak buat rainbow cake kan jd kenalah kek yg xberwarna.. hehe.. resepi ni dah jd fav saya utk kek span.nak buat vanila boleh,chocolate boleh,pandan boleh.. ikut suka lah.mmg saya suka sgt dgn resepi ni.. org lain xtaulah ye.. citarasa masing2 kan berbeza..
RESEPI = KEK SPAN
RESEPI OLEH = SWEET 4 EVER
SUMBER = MY RESEPI
BAHAN2 (KEK)
- 150g tepung halus superfine
- 150g gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 80ml air pandan - saya guna air masak je
- 80ml minyak@mentega cair - saya guna minyak jagung
- 1 sudu kecil pes pandan - saya gantikan dgn esen vanila
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- sedikit pewarna hijau - warna ni bergantung dgn kek apa yg kita buat ye
CARA2NYA:
- satukan gula dan ovalette.pukul hingga sebati dahulu utk seketika.
- lepas tu baru masukkan tepung dan baking powder - saya ayak bersama
- masukkan telur dan pukul adunan.
- pukul lebih kurang 5-10 minit (bergantung dr kelajuan mixer masing2 ye).
5. perlahankan speed mixer dan tuang air perlahan2.
6. masukkan pula esen vanila.
7. naikkan balik speed mixer dgn tahap maksimum/high speed.
8. pukul hingga adunan kembang dan ringan lebih kurang 10-15minit. tetapi tempoh masa ni
bergantung dgn kelajuan@prestasi mixer tu ye.. -mixer saya ambil masa 25minit utk gebu.
9. utk pastikan adunan kek kita dah ready utk diguna,try celup jari.kalau adunan xjatuh/menitik
maksudnya dah bolehlah offkan mixer tu.
- okey.. bila adunan dah kembang @ gebu.. masukkan minyak/mentega cair..
- kaup balikkan SLOW2 GUNA spatula @ senduk je.. buat slow2 ye..
- lepas tu,bolehlah dibahagi2kan kpd beberapa bahagian.. mengikut kek yang kita buat.. mcm saya buat rainbow cake mstilah guna warna lebih dr 1 kan.. tetapi saya xdelah guna warna2 pelangi.. (saya guna pewarna yg ada kat dapur je)..
- tuang adunan ke dlm loyang 8" yg telah di alas dgn baking paper.
- dan bakar dgn suhu 150c-180c selama 45 minit atau sehingga kek masak.(pastikan oven dipanaskan 15minit lebih awal ye..
- memandangkan saya buat rainbow cake,saya guna loyang 7" utk cukupkan sebiji kek menggunakan adunan resepi di atas.
- saya bakar dgn suhu 160c selama 17-20minit - bergantung dgn oven masing2 ye.
bila kek dah masak,keluarkan dari oven dan telengkupkan kek atas wire rack lbh kurang 5minit.sejukkan kek sebelum mula meletak filling/menghias.. untuk hasil yg lbh kemas,potong sikit permukaan dan sekeliling kek yg kering@xrata.. (saya biar begitu je..) untuk salut kek pula,terpulanglah nak guna buttercream,fresh cream atau cream cheese frosting ye.. saya guna fresh cream je.. pukul hingga "kaku" dan sedia untuk digunakan.. lps tu bolehlah mulakan proses me"layer" dan men"deco" kek..
3 comments:
Tq May...akk dh baca..cantik kaler rainbow kek ni
tq kak..
Salam...wahhhh!!! Maveless...mesti try nie...bahan2 smua ade fresh cream je takde.huhu...kena beli nie. ..hehehe...tq share resepi nie..
Oye, fresh cream nak pkai byk mane eehh..??
Sue, KL..
Post a Comment