Saturday, 1 September 2012

kuih makmur

salam petang sabtu semua.. dah minum petang ke? hmm.. bila dah penghujung raya ni.. confirm tekak ni baru nak merasa mcm2 kuih.. hihi.. yelah 1st-3rd day raya masa tu semua kuih xpandang.. pandang lauk pauk je.. huhu.. so,bila dah lelama ni barulah teringin nak mkn kuih kan..




so,memandangkan tekak ni teringin nak mkn kuih.. lagi2 makmur.. hmm apalg.. start enjin lah kat dapur tu.. hehe.. oklah sebenarnya resepi ni saya ambil dari "EVELYN GEMINA".. cuma saya buat separuh adunan je dr resepi asal.. yelah,nak mkn2 sendiri kat rmh je kan.. buat sikit je lah.. kalau nak tgk resepi asal boleh klik SINI.. apapun,tq evelyn 4 the recipe..


oklah,xnak tulis panjang2.. jap lg nak kuar rmh.. so.. kalau korang berminat nak try buat kuih makmur versi sabah ni bolehlah teruskan scroll ke bawah ye.. kali ni malas nak menaip so.. biarkan "gambar" yg bercerita ye..hehe..


             *tepung gandum tu goreng tanpa minyak sekejap ye @ sehingga gebu*


                             yang ni untuk buat inti .. 250g kacang tanah - goreng tanpa minyak kemudian 
tumbuk a7 satukan dengan 100g gula kastor.. siap & ketepikan..



100g susu tepung tu campurkan dgn 125g gula aising.. simpan dlm bekas kedap udara sebelum digunakan..


lepas tu... bolehlah mulakan proses membulat2kan doh menjadi bebola kecil seperti gambar diatas..
ambil doh.. bulat2kan.. letak inti & bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 15-20minit.. lepas masak.. biarkan sejuk seketika baru digaulkan dgn campuran susu & gula aising tadi..


siap.. nampak senangkan.. so.. selamat mencuba..



No comments: