Tuesday, 16 October 2012

ayam masak kicap

selamat malam semua.. direct to the point je lah ye.. resepi yg saya nak share utk entri kali ni ialah ayam kicap/semur .. sebenarnya resepi ni saya ambil dr myresipi dan kak besah merupakan puan empunya resepi.. mohon share disini pula ye kak besah.. terima kasih..





RESEPI = AYAM MASAK KICAP/SEMUR
SUMBER = KAK BESAH (MYRESEPI)


BAHAN2NYA:
  • 1 ekor ayam dipotong2 - (utk nasi ambeng belah 2 je) - digaram kunyitkan - saya potong mcm biasa saiz sederhana
  • 7 biji bawang merah, 5 ulas bawang putih & 2 cm halia - ditumbuk- saya hiris
  • 5 biji buah pelaga & 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 batang kulit kayu manis (pilih la yg agak nipis & 4 kuntum bunga lawang
  • 1 sudu makan mumbung - lada hitam @ putih 
  • 2 sudu makan bawang goreng
  • 2 btg serai - dititik ( x wajib)- saya xletak
  • kicap lemak manis kipas udang label merah secukup nya - saya guna brand lain
  • sedikit hirisan lobak merah - saya tambah 
  • sedikit serbuk pati ayam - saya tambah
  • air secukup kegunaan - saya tambah

CARA2NYA:
  1. panaskn minyak (terendam) & goreng ayam hingga masak- jika ayam dibelah 2 kena tutup semasa menggoreng supaya dlmnya masak - ketepikan - saya xgoreng.. tumis hingga pecah minyak je sebelum dicampur dgn bahan2 lain..
  2. goreng kulit kayu manis.. bunga lawang & biji lada hitam dgn sedikit minyak hingga ranggup - dlm 5 minit, api agak kecil.. jgn smpai hangus. 
  3. pastu tumbuk @ blend kering hingga agak halus - masukkan sekali bawang goreng - kisar sebentar - ketepikan.
  4. keluarkan minyak bekas goreng ayam td hingga tinggal 2 senduk.. pastu tumis bawang2 & halia yg ditumbuk td hingga agak garing..
  5. masukkan bunga cengkih..  pelaga & serai, seterusnya msukkn rempahan kisar (no 2 & 3) kacau hingga wangi.
  6. tuangkan kicap smbil dikacau rata terus masukkn ayam goreng.. sesuaikan rasanya sambil dikacau rata hingga kicap mnjadi karamel.. lekat pd ayam & terasing dr minyak.. tutup apisaya xbuat kering.. saya tambahkan sedikit air supaya berkuah..
  7. siap dan sedia untuk dihidangkan..







No comments: