Sunday, 3 February 2013

nasi ayam segera

selamat tengahari semua..
bila orang sakit masuk dapur.. dapat bayangkan? inilah jadinya.. nasi ayam segera..
hehehe.. kalau cukup rajin boleh lah buat versi nasi ayam chinese style ni..  tetapi disebabkan kepala msh bling2 lg.. terpaksalah saya buat versi yg agak mudah ini..


sebenarnya 2 hari lepas kurang sihat.. entahlah kenapa.. segala macam gejala penyakit ada.. gatal & panas seluruh badan.. terutamanya bahagian kepala & tapak tgn.. smlm xtahan sgt baru jumpa doc.. doc cakap.. hati2 dgn makanan yg dimakan.. maybe ada alahan.. dan keracunan makanan.. thank GOD sb hari ni dah mula okey sikit..


disebabkan semasa sakit xboleh nak telan nasi.. bukan xnak mkn tp bila makan.. akan kuar balik.. jadinya skrg perut mmg lapar.. terpaksa jugalah masuk dapur.. nak masak heavy2 mmg xlarat.. sudahnya.. inilah hasilnya.. huhu.. serba kekurangan gitu kan.. 


tapi bolehlah asal ada.. nak beli kat luar mmg xberani buat masa skrg.. takut kena alahan lagi.. makan kat rumah je lah.. biar simple asal mengenyangkan.. utk resepi kali ni saya gunakan produk maggi.. senang & sedap.. xde bahan rahsia pun,guna je resepi kat botol stok ayam pekat maggi tu.. hehe..


NASI AYAM:

BAHAN A:
  • 2 sudu besar marjerin 
  • 1 sudu besar minyak masak


BAHAN B:
  • 4 ulas bawang putih dicincang halus - saya tumbuk,guna 2ulas
  • 5cm halia dikisar - saya tumbuk,guna 2cm je
  • 1 helai daun pandan


 BAHAN C:
  • 500gm beras panjang - dibasuh & toskan
  • 2 1/2 sudu besar stok pekat ayam MAGGI
  • 1/2 sudu teh minyak bijan
  • 600 ml air


CARA2NYA:
1. gunakan periuk nasi elektrik, panaskan bahan A.

2. kemudian, masukkan bahan B dan kacau sehingga beraroma.

3. masukkan pula bahan C - kacau rata.

4. tutup periuk & masak seperti biasa.

p/s = saya guna 2 pot beras biasa je.. jadi sukatan air saya sukat mcm masak nasi biasa.
saya juga tambahkan sedikit pati ayam.. sukatan bahan diatas.. korang pandai2lah sesuaikan mengikut berapa pot beras yg korang gunakan ye..


 BAHAN2 AYAM GORENG:
  • daging ayam - terpulang nak guna byk mana
  • maggi cukup rasa - secukup kegunaan
  • serbuk cili - secukup kegunaan
  • serbuk kunyit - secukup kegunaan
  •  sedikit halia & bawang putih - tumbuk
  • minyak utk menggoreng

CARA2NYA:
 1. perapkan seketika kesemua bahan di atas kecuali minyak masak.

2. kemudian,goreng sehingga keperang2an



BAHAN2 SUP AYAM:
  • tulang ayam
  • baby carrot
  • fu cuk
  • su un
  • bebola ayam
  • 1 ulas bawang merah - dibelah 4
  •  3 ulas bawang putih - diketuk
  • 2cm halia - diketuk
  • stok pekat ayam maggi - secukup kegunaan
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • daun bawang - dihiris
  • sedikit minyak utk menumis
  • air secukup kegunaan

CARA2NYA:
1. panaskan minyak, tumis bawang merah, halia & bawang putih.

2. masukkan tulang ayam & kacau rata.

3. tambahkan air, baby carrot & fu cuk - biarkan mendidih.

4. masukkan su un & bebola ayam.

5. perasakan dgn stok ayam pekat & kiub pati ayam

6. tutup periuk & biarkan sehingga semua bahan masak.

7. taburkan dgn hirisan daun bawang ketika dihidangkan

p/s = sup ni saya masak utk hidangan 3 orang sahaja.. jadi.. sukatan bahan2 di atas bolehlah korang adjust mengikut banyak mana sup yg korang masak ye.. utk sambal saya xbuat sb takut perut terkejut kalau mkn yg pedas2.. hehe..

siap pun.. walaupun.. simple tapi tetap bersyukur sebab dapat mengalas perut.. oklah.. entri berhenti disini dulu., selamat berhujung minggu semua..


4 comments:

Amie said...

May sakit ke... alahai bawa-bawalah berehat ye, takut melarat pula sakit tu...
Rajinnya buat nasi ayam segera... biarpun segera tapi sungguh menyelerakan!

may agumo said...

tq kak amie.. may berehat dah lepas ni.. tp perut lapar.. terpaksa masak.. hehe..

aishah kamila kamila said...

sakit2 pun sempat masak lg.. to ttp menyelerakan..

may agumo said...

kak aisyah.. iya.. kena sempatkan juga.. kalau x,perut asyik berbunyi.. hehe..