Tuesday, 26 February 2013

roasted chicken drumsticks with butter rice & macaroni cheese


selamat petang.. roasted chicken drumsticks ni dibuat khas mengikut permintaan anak..
anak saya memang peminat tegar ayam yang di roast @ grill.. suka sangat sampai nak makan hari2.. nasib baik nak buatnya senang.. so,xde masalah utk saya tunaikan permintaannya..


 untuk memudahkan kerja.. dan yang nak makan hanya dia seorang.. saya masak guna 2 ketul peha ayam je.. cukuplah tu.. dia xhabiskan pun.. malah kami mkn berdua lagi.. hehe.. dan utk lengkapkan lg hidangan ni saya gandingkan dgn macaroni & nasi yang simple.. senang kerja memasak saya utk lunch setiap hari... sb tgl saya berdua dgn anak je kat rumah..


ROASTED CHICKEN DRUMSTICKS:
- 2 ketul peha ayam
- 1 inci halia - ditumbuk lumat
- 2 ulas bawang putih (saiz kecil) - ditumbuk lumat
- 1 sudu makan sos tiram
- serbuk pati ayam tumix - secukup rasa
- montreal chicken seasoning - secukup kegunaan
- 1/2 sudu makan minyak zaitun @ minyak biasa


CARA2NYA:
1. satukan kesemua bahan di atas kecuali minyak zaitun  - perapkan utk beberapa jam.

 2. panaskan minyak zaitun dlm pemanggang ajaib @ non stick pan - pada masa yang sama panaskan oven dgn suhu 160c.

3.  letakkan ayam yang di perap tadi & masak hga ayam setengah masak.

4. alihkan ayam ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu & bakar ayam selama 20-30minit lagi - bergantung tekstur @ garing ayam yg kita nak

* pemanggang ajaib @ non stick pan yg digunakan utk masak ayam pada awal tadi dicampurkan dgn sedikit tepung jagung & air - tambahkan garam ( jika perlu ) @ apa2 perisa mengikut kesesuaian selera masing2.. masak hga pekat & boleh dijadikan gravy..

* untuk gambar montreal chicken seasoning boleh klik SINI..



MACARONI AND CHEESE:
- segenggam macaroni
- cheese powder - secukup kegunaan


CARA2NYA:
1. rebus macaroni sehingga empuk @ lembut - angkat & toskan airnya.

2. bancuh cheese powder dgn air panas secukupnya & campurkan bersama macaroni - gaul sebati.

* untuk gambar cheese powder boleh klik SINI..





SIMPLE BUTTER RICE:
- 1 mangkuk kecil nasi panas ( yg baru masak )
-1 sudu makan butter
- serbuk pati ayam tumix secukup rasa


CARA2NYA:
1. gaulkan nasi panas bersama butter & serbuk pati ayam - gaul sebati.



susun ayam, macaroni & nasi di dalam pinggan.. hidangkan juga dgn sayuran kegemaran masing2.. saya ada stok sayuran brokoli je.. tu yg hidangkan bersama brokoli & kentang goreng.. sedia untuk dinikmati..


sebenarnya kalau keluar jalan2.. anak suka makan kat kenny rogers.. sekali sekala oklah kan.. tp kalau selalu & jadi kebiasaan.. pokai lah jawabnya.. hehe.. jadinya buat kat rumah je lah.. walaupun xsama 100% tapi asal dapat feel tu pun jadilah kan.. yang penting kenyang.. hehe .. ^_^..



4 comments:

Anonymous said...

Hi there..
wowww... Looks delicious.. Very tempting.. Yum yum..

Dede Thea said...

wow ini kalau di tempatku namanya Ayam bakar,,wow nampak lezat yummy,,,

may agumo said...

thank you anonymous and chef dede :)

linn BB said...

fuyoo... sedapnya.. ala2 kenny rogers ni.. ada masa boleh lah cuba.. thanks sudi kongsi resepi..