Tuesday, 5 February 2013

chicken pie

selamat petang semua..
 kali ni tekak request nak western food pulak.. hehe.. maka, terhasillah entri untuk kali ini..  
chicken pie..


doh pastry agak lembut..  mmg payah nak handle.. sb tu saya buat awal pagi.. jadi sempatlah masukkan dlm peti sejuk beberapa jam sb owner recipe pun ada bgtau.. 
"Dough will be very soft so need to keep it refrigerated for at least 30 mins."


lepas beberapa jam dlm peti sejuk pun.. doh msh cepat sgt lembik.. ala2 adunan butter cookies gitu.. tapi lepas saya tabur dgn sedikit tepung & uli semula.. ok dah.. dah boleh leper2kan & masuk dlm acuan.. memandangkan ini 1st time saya buat pie, jd mmg sdh ready dgn problem yg bakal timbul nti... hehe..


 tp mgkin sb saya guna acuan yg besar.. rasanya kalau guna acuan tart yg kecil tu xde problem lah.. main tepek je.. senang nak buat kan.. tp saya berkeras nak guna acuan besar ni (18cm).. hah.. ambik.. hehe..


sumber resepi datangnya dari HUGBEAR.. 
thank's LEE LEE for the wonderful recipe ^_^.. 


 CHICKEN PIE
SOURCE = HUGBEAR

PASTRY:
200 gm butter
250 gm plain flour
110 gm plain yoghurt
1 tsp sugar
1 egg yolk
A pinch of salt

Put all the ingredients into the mixing bowl except yoghurt, and mix to a crumble. Add in yoghurt and mix to a dough. Dough will be very soft so need to keep it refrigerated for at least 30 mins.

 

FILLING:
12 oz diced potatoes
1 big onion diced
50 gm mixed vegetable (or more if you like)
Sliced canned mushrooms (amt up to you)
2 chicken breast diced
1 tbsp corn starch or potato starch mixed with 2 tbsp water
2 tbsp sugar
2 tsp salt
1/2 tsp pepper

Heat abt 2 tbsp of oil and fry potatoes with abt 4 fl oz of water and 1/2 tsp salt until soft. Set aside. In a clean wok, heat 2 tbsp oil. Fry the onion until transparent. Add mixed vegetable, mushroom, chicken. Fry for a while to break up chicken. Add in potatoes. Add in abt 4 fl oz of water and cook for abt 5 mins. Add in salt, sugar and pepper. Add in the cornstarch and stir to thicken mixture. Set aside for later use.

 untuk acuan ni terpulanglah korang nak guna saiz @ bentuk apa ya.. ikut suka masing2.. letak doh dlm acuan & cucuk2 guna garfu.. lepas tu letak inti..

letak doh sekali lagi agar menutupi inti..cucuk lagi sikit guna garfu..


sapukan permukaannya dgn telur (dipukul) dan bakar dgn suhu 180c selama 30 minit..

 
fresh from oven..  abaikan kecomotannya ya.. percubaan pertama lah katakan.. hehe.. 
harap2 lps ni boleh improve lagi..

sedia untuk dinikmati..

2 comments:

Amie said...

Boleh try nanti ni May..

may agumo said...

boleh kak amie.. harap2 menepati selera kak amie sekeluarga ya..