Friday, 15 February 2013

dory fillet with vegetables

selamat tengahari.. 
dory fillet with vegetables merupakan menu lunch utk saya dan anak hari ni.. kat rumah tgl berdua je.. nak masak heavy xde org yang nak mkn.. so, saya masak yang simple je lah..



sesekali layan western food mmg best.. kenyang pun kenyang.. xperlu makan nasi lagi.. kalau nak diet tu elok sangatlah amalkan pemakanan sebegini.. 


DORY FILLET WITH VEGETABLES :
  • 1 keping ikan dori - saiz besar
  •  1 ulas bawang putih - pilih yang besar, kalau kecil guna 2 biji - ditumbuk
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • maggi cukup rasa - secukup kegunaan
  • thyme flakes - secukupnya
  • sedikit minyak zaitun @ minyak masak biasa ( optional )

 CARA2NYA:
1. perapkan ikan dori bersama bawang putih, halia, maggi cukup rasa & thyme flakes - perap dalam satu jam.

2. dalam non stick pan, panaskan lebih kurang 2-3 titik minyak zaitun @ minyak masak - masukkan ikan yang telah diperap dan masak sehingga kedua-dua belah ikan masak sempurna.



 untuk menu ni. saya gandingkan ikan bersama sayuran seperti sweet peas,carrot & brokoli yang telah dicelur sehingga masak sepenuhnya.. kemudian,untuk melengkapkan lagi hidangan ini, saya hidangkan bersama homemade mashed potatoes & gravy.. 

menu yang ringkas tetapi kaya dengan sumber khasiat..

2 comments:

Amie said...

Sedapnya May... Kak Amie pun suka guna fillet dori, penuh isinya!

may agumo said...

senang kerja kak amie.. sb xyah siang ikan.. hehe..