Saturday, 16 February 2013

sausage and mix vegetables bun

salam petang sabtu..
sausage and mix vegetables bun merupakan entri utk kali ini..


 menurut kak noor, resepi ni boleh dipelbagaikan utk membuat donut, pizza, roti @ pau.. memandangkan ianya boleh dipelbagaikan, saya pun membuat sausage & mix vegetables bun utk menghabiskan stok sosej yg sedia ada.. tetapi sukatan gula tu kenalah adjust mengikut jenis roti yg kita buat.. sb kalau buat pizza rasanya xperlulah manis sgt kan.. so,kita adjust mengikut kesesuaian ya..


resepi ni saya rujuk dari kak NOOR DZ SALLEH yang dikongsikan dalam group MAI SHARE RECIPE.. dan kak UCU TIPAH  yang dikongsikan dalam laman facebook.. apa2pun terima kasih pada kak noor, kak mai zura & kak ucu tipah..  izinkan saya panjangkan resepinya kat sini ye..



BAHAN2 UTK BUN:
400g tpg roti - saya guna 500 gm tepung roti
100g tpg gandum - saya xletak
1 peket mauripan (11g)
40g susu tepung
80g gula kastor/kasar -  saya guna 80gm sama mcm kak noor, kak ucu guna 100g
80g marjerin - saya guna 40g butter & 40g shortening
1sk bread improver
1sk dough softener
1 biji telur yang dicampur dgn air sejuk utk dijadikan 265gm

TOPPING:
sosej secukupnya
mix vegetables secukup kegunaan
mayonis
sos cili @ tomato 

 CARA2NYA:
1. Satukan dahulu bahan2 kering utk bun.. diikuti bahan basah kecuali butter - gaul rata

2. Masukkan butter - uli hingga menjadi doh yg lembut

3. biar 30 minit @ sehingga kembang - saya tutup dgn cling film
  
4. bentukkan mengikut bentuk yang digemari.. kalau nak buat bentuk macam saya boleh rujuk SINI 
cuma gantikan parutan cheddar cheese dengan mix vegetables, kemudian pipekan mayonis & sos cili @ tomato..



5. susun dalam dulang pembakar yg telah disapu dgn sedikit butter & rehatkan lagi sehingga kembang 2 kali ganda..
 
6. bakar dengan suhu 160c selama 30-40minit @ sehingga masak - bergantung oven masing2..


sedia untuk dihidangkan & dinikmati..


2 comments:

Amie said...

Seronoknya dapat hasilkan bun begini... ada sausagenya ni mesti disukai anak-anak!

may agumo said...

iya kak amie tapi anak may lebih byk makan sosej dari bun.. hehe..