Monday 11 February 2013

mee rebus cik ani

selamat malam.. mee rebus cik ani ini merupakan resepi dari chef wan.. tetapi sumber resepi datangnya dari  kak madiha.. menurut kak madiha pula,resepi ni sumbernya dari yatie memories yang dikongsikan oleh che mat gebu .. terima kasih utk kak madiha, kak yatie & che mat gebu..
mohon share disini pula ye..


 BAHAN2NYA: 
(saya buat 1/2 dari resepi dibawah) 
  •  1 kg mee kuning 
  • 150 g taugeh, buang ekor 
  • 2 keping tauhu, goreng terendam, hiris nipis 
  • 2 biji cili hijau, hiris 
  • 1 biji cili merah, hiris 
  • 1 pokok daun sup, hiris 
  • 1 pokok daun bawang, hiris 
  • 4- 5 biji telur rebus, kupas dan belah 2 
  • 6 biji limau kasturi, belah 2 
  • Bawang goreng secukupnya 
  • Kuah mee rebus*

BAHAN2 KUAH MEE REBUS:
  • 1/4 cawan minyak masak 
  • 2 camca besar rempah kari daging 
  • 2 1/2 camca besar taucu, tumbuk lumat 
  • 500 g daging lembu (sedap yang ada lemak sikit) 
  • 5 - 6 cawan air 
  • 500 g keledek 
  • 1 cm lengkuas, dititik 
  • 1/3 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan kisar halus 
  • 1 biji tomato, belah 4 
  • 7 biji bawang merah kecil* 
  • 3 ulas bawang putih* 
  • 1 cm halia*(*tumbuk halus) 
  • Garam dan gula secukup rasa
  
CARA MEMBUATNYA:
1. daging dihiris nipis & rebus hingga lembut - kalau guna daging batang pinang tak perlu rebus dahulu.

2. rebus juga keledek hga lembut & kisar halus.

3. panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus iaitu bawang merah kecil, bawang putih & halia sehingga naik bau.

4. tambahkan taucu & rempah kari - kacau rata ( tambah air jika perlu )

5. masukkan daging - kalau daging rebus,masukkan sekali air rebusannya *, air, keledek & lengkuas.

6. masak perlahan selama 20minit.

7. tambahkan kacang tanah kisar & tomato, perasakan dgn garam & gula - masak hingga kuah pekat (selalunya utk kuah mee rebus perlu manis sedikit).

CARA PENYEDIAAN:
1. celur mee rebus & taugeh mengikut kuantiti yg diperlukan , kemudian letak dlm bekas yg sesuai.

2. kacau kuah & tuang atas mee.

3. letakkan telur rebus ( saya xletak sb habis stok ), taburkan dgn cili hijau & merah,tauhu,hirisan daun sup @ bawang (xletak juga sb xde stok.. hehe..), bawang goreng & perahan jus limau kasturi.


 sedia untuk dihidangkan.. hmm.. sememangnya sedap..

2 comments:

Amie said...

May.... suka bubuh kuah banyak2! Slurrrpppppp... sedapnyaaaaaa!

Unknown said...

samalah kak amie.. kalau kuah sikit.. may mcm xboleh nak mkn.. boleh gitu? hehe..