sambal prawns @ sambal tumis lemak udang ni merupakan resepi dari chef joha hassan yang dikongsikan di laman facebook.. kebetulan ada udang dalam peti sejuk.. jadi saya pun masaklah.. maka terhasil lah entri utk kali ni.. mohon share resepinya di sini ye chef.. terima kasih..
RESEPI = SAMBAL PRAWNS
SUMBER = CHEF JOHA HASSAN
BAHAN2NYA:
- 600g udang segar
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 2 labu bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 3/4 inci halia - dikisar
- 1 ketul kiub ikan bilis KNORR
- 2 sudu besar santan krim
- 1 batang serai - dititik
- garam secukup rasa
- gula secukup kegunaan - lebihkan gula supaya sambalnya manis sikit
- 1/2 cawan minyak sayur/kacang utk menumis
CARA2NYA:
- panaskan minyak 1/2 cawan di kuali - masukkan bawang besar kisar,bawang putih dan halia - tumis hingga naik bau.
- setelah bawang nya wangi.. masukkan cili kisar - gaul sebati.
- masukkan serai .. kiub ikan bilis.. garam & gula secukup rasa.
- kemudian,masukkan udang - gaul hingga sebati dgn bahan2 sambal
- masukkan 2 sudu besar santan krim & gaul rata hingga udang masak.
- teruskan menumis sehingga sambalnya kelihatan pekat sedikit.
- tutup api dan sajikan panas2 - makan bersama nasi @ roti putih.
okeylah.. entri berhenti disini dulu ye.. selamat menyambut hari raya aidil adha..
No comments:
Post a Comment