RESEPI = AYAM MASAK KICAP/SEMUR
SUMBER = KAK BESAH (MYRESEPI)
BAHAN2NYA:
- 1 ekor ayam dipotong2 - (utk nasi ambeng belah 2 je) - digaram kunyitkan - saya potong mcm biasa saiz sederhana
- 7 biji bawang merah, 5 ulas bawang putih & 2 cm halia - ditumbuk- saya hiris
- 5 biji buah pelaga & 5 kuntum bunga cengkih
- 3 batang kulit kayu manis (pilih la yg agak nipis & 4 kuntum bunga lawang
- 1 sudu makan mumbung - lada hitam @ putih
- 2 sudu makan bawang goreng
- 2 btg serai - dititik ( x wajib)- saya xletak
- kicap lemak manis kipas udang label merah secukup nya - saya guna brand lain
- sedikit hirisan lobak merah - saya tambah
- sedikit serbuk pati ayam - saya tambah
- air secukup kegunaan - saya tambah
CARA2NYA:
- panaskn minyak (terendam) & goreng ayam hingga masak- jika ayam dibelah 2 kena tutup semasa menggoreng supaya dlmnya masak - ketepikan - saya xgoreng.. tumis hingga pecah minyak je sebelum dicampur dgn bahan2 lain..
- goreng kulit kayu manis.. bunga lawang & biji lada hitam dgn sedikit minyak hingga ranggup - dlm 5 minit, api agak kecil.. jgn smpai hangus.
- pastu tumbuk @ blend kering hingga agak halus - masukkan sekali bawang goreng - kisar sebentar - ketepikan.
- keluarkan minyak bekas goreng ayam td hingga tinggal 2 senduk.. pastu tumis bawang2 & halia yg ditumbuk td hingga agak garing..
- masukkan bunga cengkih.. pelaga & serai, seterusnya msukkn rempahan kisar (no 2 & 3) kacau hingga wangi.
- tuangkan kicap smbil dikacau rata terus masukkn ayam goreng.. sesuaikan rasanya sambil dikacau rata hingga kicap mnjadi karamel.. lekat pd ayam & terasing dr minyak.. tutup api - saya xbuat kering.. saya tambahkan sedikit air supaya berkuah..
- siap dan sedia untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment