RESEPI = AYAM KASHMIR
SUMBER = SKY BLUE'S KITCHEN
Bhn² A
- 6 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
Bhn² B
- 3 sb tomato puri - saya letak 1 sb je sb "kurang" suka bau tomato puri
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato ( dipotong kecil )
-Garam & gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya - Diana campurkan dengan minyak sapi - saya xcampur
- air secukup kegunaan
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
Bhn C
1/2 kg ayam (dipotong & digoreng 1/2 masak jika suka) - saya goreng separuh masak
Cara²
- Panaskan minyak - tumis bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk rempah (beriyani & daging),tomato puri & serbuk cili di dlm mangkuk - bancuh dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi & tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang & air secukupnya - gaul - masak hga kentang empuk.
- Masukkan tomato - perasakan dgn garam & gula secukupnya.
- matikan api dan ayam kashmir sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment