Saturday 6 October 2012

homemade soya bean

selamat petang semua.. mesti hari ni semua tgh santai2 kan sb hari cuti.. tp utk kaum wanita khasnya para ibu.. mcm biasalah kan.. mmg xkan ada hari cutinya.. hehe.. so,projek hari ni saya luangkan masa utk membuat soya bean.. 




resepi ni saya ambil dari myresepi dan puan empunya resepi ialah kakbesah.. mohon syer di sini pula ye kakbesah.. so,utk peminat soya bean jom belajar buat sendiri.. sihat dan jimat gitu.. hehe..



okey.. sebelum saya teruskan dgn resepinya.. sgt2 disarankan agar korang yg ber'niat' utk mencuba resepi ni utk membaca dgn teliti resepi asal dan komen2 yg ada.. jgn ketepikan komen2 yg ada sb itu sgt membantu utk mendapatkan hasil soya yg baik.. so,kalau nak tgk resepi asal,klik sini ye..



RESEPI = HOMEMADE SOYA BEAN
SUMBER = MYRESEPI
RUJUKAN = KAKBESAH


bahan2nya:
  • 1 cawan kacang soya
  • 2 jug air (kak besah guna 1 jug bersamaan 2 liter air)
  • 5 helai daun pandan- dibelah & disimpul
  • gula secukup rasa 
  • 1/2 sudu teh garam
  • blender & penapis teh (kain) 
  • susu sejat/cair (saya tambah)

cara2nya: 
basuh & rendam kacang soya 4-5 jam @ sehingga kembang..



setelah kembang,basuh dan toskan kacang soya tadi..


kisar 2 senduk kacang tu bersama bersama 4 cawan air hingga halus. buat hingga habis.  tu cara kak besah.. tetapi..
saya ringkaskannya dgn kisar kacang soya yg sdh di rendam tadi menggunakan 1 jug  air (drpd 2 jug air dlm resepi di atas)


tapis bahan kisar dgn penapis.. kumpulkan hampas yg masih basah dlm mangkuk besar.. buat sehingga habis.  


 
tapis air soya sekali lg menggunakn penapis teh utk mengasingkn serdak halus. 


 campurkan 1/2 jag air lagi ke dlm hampas soya, ulang proses penapisan dua kali.. buatlah hingga hampas soya dah x keluarkan jus putih.. 

KAK BESAH =  "jug yg akk guna tu kuantitinya 2 liter.. sbnarnya air tu x kisah sgt, air 1 jug tu diguna utk blend kacang tu jer, tp, bila kita dh perah kacang halus yg dh dimesin ngn air 2 liter tu, hampas kacang kan masih bleh kuarkn jus lg, so bleh tambah air lg dan perah.. kiranya perah sampai hampas x dpt kuarkn jus putih lg. kalo nk air soya tu pekat betul, guna juz 2 liter air jer.. x payah tmbah air & perah lg"..
yg ni saya buat sekali je.. saya campurkan baki 1 jug air dgn hampas soya & tapis sekali sahaja..

part ni ikut citarasa masing2 lah ye.. kalau suka soya pekat.. air 2 liter =1 jug tu akan menghasilkan soya yg agak pekat.. x perlu tambah air & perah hampasnya lg..  bak kata kak besah.. 

tetapi kalau xsuka pekat boleh tambahkan kuantiti air menjadi 4 liter = 2 jug @ mengikut citarasa masing2. 

pendek kata,sukatan air ni xperlu ikut bulat2.. banyak @ sikitnya kuantiti air ni bergantung dr lidah kita sendiri yg merasa.. biar "lidah"  jd juri nya.. boleh gitu? heheehe..


kemudian,masukkan air soya dlm periuk bersama daun pandan, gula & garam.. masak sambil dikacau hingga mndidih.. awas... ia seperti santan yg mudah pecah.. jd sentiasalah kacau..  kalau nak letak gula kemudian pun boleh..


 part ni saya tambah ye.. saya tambahkan secawan susu sejat.. sentiasa kacau dan biarkan mendidih beberapa minit.. saya guna api kecil selama lbh kurang 25-30minit.. setelah mendidih,matikan api..


 siap.. mudah je kan.. so,bolehlah buat sendiri di rumah kan.. nak minum suam atau sejuk anytime boleh.. xyah susah2 keluar cari.. hehe.. oklah,entri stop di sini dulu.. selamat bercuti semua..

No comments: