malam semua.. malam2 ni xboleh nak tido lah pulak.. haish.. so,drpd dok pusing sana pusing sini ada baiknya masuk dapur.. yup.. makin menjadi2 lah berat bdn ni nti kan.. hmm.. xpelah bkn selalu.. kerap jer.. hihihi..
ni semua gara2 "cheezy sausage bun" evelyn gemina lah tu.. asyik terbayang2 jak.. hehe.. so,drpd dok terbayang baik realisasikannya kan.. kebetulan nak hbskan stok cheese yg dah agak lama terperam dlm peti sejuk tu.. jadi.. termulai lah babak cheezy sausage bun ni di dapur rumah ku.. mohon share di sini pulak ye evelyn.. tq..
RESEPI = CHEEZY SAUSAGE BUN
SUMBER = EVELYN GEMINA
BAHAN2 UTK DOH:
- 250g hign protein flour
- 50g gula aising
- 1/2 sk garam
- 1/4 sk bread improver
- 1/4 sk bread softener
- 30g telur (pukul sedikit & timbang)
- 6g yis segera
- 10g susu tepung
- 125ml air suam
- 20g mentega
INTI:
- 10 batang sosej (rebus sekejap & sejukkan) - saya keluarkan dr peti sejuk awal2 supaya xde ais dan celur dlm air panas je..
TOPPING:
- Mayonnaise
- Parutan cheddar cheese
- Dried thyme
CARA2NYA:
- Satukan yis & air suam, kacau hingga larut & ketepikan. Biarkan hingga berbuih.
- Kemudian, satukan bahan2 yang lain. Tuang sedikit demi sedikit campuran yis tadi, gaul dan masukkan pula mentega.
- Uli hingga doh menjadi anjal. Tutup dengan plastik wraper & biarkan kembang selama 45 minit.
- Bila doh sudah kembang, keluarkan & tumbuk doh untuk mengeluarkan udara.
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian (50g setiap satu).
Canai memanjang & letakkan sosej di tengah2
*update 19/02/2013 - sosej letak kat tepi @ hujung doh ye..
*update 19/02/2013 - sosej letak kat tepi @ hujung doh ye..
balut sosej tadi..
Kemudian kerat atasnya kepada 8 bahagian (jangan sampai putus)..
Tolak keluar setiap keratan berselang seli & tekan sedikit supaya kemas..
buat sampai habis kesemua keratan..
*update 19/02/2013 - rapat2kan kedudukan setiap keratan- yg dlm gambar tu xrapat.. so,haslinya pun kurang kemas (ni tips dr kwn yg pernah kerja kat kedai bakeri )..
*update 19/02/2013 - rapat2kan kedudukan setiap keratan- yg dlm gambar tu xrapat.. so,haslinya pun kurang kemas (ni tips dr kwn yg pernah kerja kat kedai bakeri )..
Letak atas dulang pembakar (alaskan dengan wax paper atau griskan dengan mentega) - saya buat semua proses atas papan pencanai.. siap baru alihkan ke dulang pembakar.
Sapukan rata atasnya dengan baki telur (30g) tadi..
Paipkan mayonnaise, taburkan thyme.. (xde thyme.. saya gantikan dgn daun kari.. hihi.. masuk daun kari kejap dlm oven yg telah dipanaskan.. lps tu baru potong halus2 sebelum tabur atas bun)
akhiri dengan parutan cheddar cheese..
Bakar pada suhu 160 C selama 15 - 20 minit (ikut kepanasan oven anda). Bila sudah masak, biarkan sejuk baru di alihkan.
sungguh xkemas hasilnya kan.. hihihi.. xpelah,masuk perut sendiri juga.. lagipun ni 1st time buat bun yg ada bentuk2 ni.. bolehlah asal kenyang kan..
oklah,terlebih kenyang sudah ni.. masa utk tidur.. selamat malam semua..
oklah,terlebih kenyang sudah ni.. masa utk tidur.. selamat malam semua..
1 comment:
Wah memang pandai ko buat, nampak sedap...hehe...thnks kasi share cara2nya sekali, nnt ada yang tanya ble rujuk sama ko : )
Post a Comment