SUMBER = DAPUR TANPA SEMPADAN
bahan2nya;
- 500g kue teow
- 200g hirisan daging patang pinang - saya gantikan dengan udang
- 1 cekak kucai - potong pendek
- 1 genggam taugeh - buang ekor-cuci-tos
- 3 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 keping tauhu-potong dadu-goreng - saya gantikan dgn fish cake
- 3 camca besar kicap manis
- 1 1/2 camca besar kicap pekat
- 1 camca besar sos tiram
- sos ikan secukup rasa (jika perlu) - saya xletak
- 2 biji telur - pukul sikit
- 2 camca besar cili kisar - saya letak 1 camca je
- 1/2 cawan air
- hirisan cili hijau & limau kasturi sbg hiasan - saya xletak sb xde.. hihi..
cara2nya;
- panaskan kuali-letak sedikit minyak-tumis bawang merah & putih hga wangi.
- masukkan cili kisar dan sos tiram - tumis lg hga cili garing
- tambahkan daging (udang)- kacau rata- masak hga daging kecut.
- tolak kuali ke tepi,masukkan telur - biar telur mengeras sedikit,kemudian hancurkan & gaul rata.
- masukkan tauhu(fish cake),kicap pekat,kicap manis dan air-kacau rata & masak hga pekat.
- tambahkan kue teow-gaul rata,kemudian masukkan taugeh & kucai-rasa,jika kurang garam renjiskan dgn sedikit sos ikan.
- gaul rata & matikan api-hias dgn hirisan cili hijau & limau kasturi sebelum dihidang.
oklah,kue teow pun dah bhs.. perut pun dah kenyang.. mata pun dah mengantuk.. hehe.. jumpa lg next entry ye..
No comments:
Post a Comment