Sunday 23 December 2012

japanese tofu ala sizzling

selamat malam semua.. agak lama jg saya xupdate blog.. hari tu blk alor star.. mmg xsempat nak update.. ada je aktiviti.. maaflah ye..


japanese tofu ala sizzling.. sebenarnya menu ni saya masak utk bapa mertua masa kat kedah.. bapa mertua mmg penggemar masakan cina.. so,saya pun trylah buat resepi ni kot2 menepati citarasa bapa mertua kan.. 1st time ni nak masak utk bapa mertua,nervous lah pulak.. hehe.. 

sb sebelum ni MIL yg selalu msk.. tetapi selepas ke'tiadaan' MIL.. saya lah yg kena main peranan sikit bila blk kg belah suami.. lgpun kakak ipar kerja.. so,saya pun rajin2kan lah diri di dapur.. mengasah bakat memasak (kot2lah ada kan).. hehehe..


ikutkan resepi ni sebenarnya menggunakan sizzling @ hot plate.. dah beli dah.. tp lps blk rmh & cuci.. adakah patut hot plate tu berkarat.. bkn sikit.. tapi semua.. haish.. mcmnana lah boleh terbeli .. bukan xcheck.. dah check pun.. hot plate tu nampak okey tp lepas basuh (kena air) dan selepas kering barulah  karat2 tu nampak.. 

walaupun cuma rm22.90.. tp tetap bazir duit jg kan. .yelah benda yg xboleh guna..ikut hati nak je blk kat pasaraya tu mta tkr.. tp xpelah,bising2 pun, nti tambah skt hati lg kan.. so,baik lupakan.. dah bukan rezeki..


sebenarnya,boleh jg buat tanpa hot plate.. boleh klik SINI tetapi sb bapa mertua sukakan style sebegini (telur dipecahkan) saya pun cubalah jg masak dgn menggunakan non stick pan... syukur percubaan menjadi.. dan FIL mkn dgn penuh berselera.. hehe.. oklah jom kita tgk resepinya ye..


JAPANESE TOFU ALA SIZZLING


BAHAN2NYA:
  • 2 peket japanese tofu
  • 5 biji cendawan butang dlm tin
  • segenggam daging ayam kisar
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk@cincang lumat
  • 1 labu bawang merah - hiris halus
  • 1 tangkai daun bawang - hiris
  • sos tiram secukup kegunaan
  • serbuk pati ayam tumix secukupnya
  •  sedikit kicap pekat - utk bg warna gelap
  • sedikit minyak bijan
  • air secukup kegunaan 
  • 1 sudu teh tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
  • 4 biji telur - tgk pan saiz besar mna ye.. klau kecil guna 2 biji je
  • sedikit minyak masak utk menumis

CARA2NYA:
1. potong tofu kpd beberapa bahagian - cuci - tos & goreng seketika dlm minyak panas - angkat & ketepikan. 

2. panaskan sedikit minyak masak,tumiskan bawang merah & bawang putih hga naik bau kemudian masukkan daging ayam kisar & cendawan - masak seketika. 

3. perasakan dengan sos tiram,serbuk pati ayam & sedikit kicap pekat - tumis lg seketika kemudian masukkan air - gaul rata & biarkan mendidih. 

4. titiskan dgn sedikit minyak bijan & tambahkan dgn bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah. 

5. taburkan hirisan daun bawang - gaul rata - matikan api - ketepikan. 

6. ambil sizzling @ hot plate - klau xde boleh guna non stick pan mcm saya ,panaskan seketika atas api & pecahkan telur.

7. bila telur dah setengah masak,perlahan2 tuang campuran tofu yg telah dimasak td. 
8. matikan api bila telur dah masak & sedia utk dihidangkan panas2.

*p/s = kalau suka pedas boleh tambahkan dgn cili merah
*kalau guna shitake mushroom lg sedap.. tp masa beli bahan kat giant,xde.. so saya gunakan mushroom dlm tin.. okeylah sb rasanya pun msh boleh tahan sedap juga - terpulanglah dgn citarasa masing2 nak guna cendawan jenis apa ye.. 

makan panas2 mmg best.. kalau dah sejuk,kureng sikit.. hehe.. oklah,mata pun dah mengantuk.. selamat malam semua.. ^_^

1 comment:

Diah Ngasri said...

Assalammualaikum kak, saya nak cuba buat. Harap menjadi. Terima kasih for sharing kak