Tuesday, 28 August 2012

homemade chocolate

morning all.. entri hari ni bersiaran di awal pg... almaklumlah mood rajin dtg tanpa di duga... hehe..  kali ni nak story psl homemade chocolate pula.. rasanya skrg ni,semua org dah tau buat homemade chocolate kan.. kalau tgk resepi,hampir sama je kesemuanya.. so,kalau ada yg berminat nak cuba buat tu,boleh lah guna khidmat en.google.. banyak resepi yg ada,tinggal pilih je yg mana berkenan.. 


masa cuti raya baru2 ni,saya manfaatkanlah utk buat coklat dgn anak.. bila sebut je bab2 comot,coklat,manis.. fhm2 je lah kan mcmana gelagat budak2.. meja.. dapur.. baju.. tangan semua kotor.. pendek kata,hampir 1 rumah kotor.. lg2 berlari sana sini,tgn calit sana calit sini.. fuh,mmg kekotoran yg amat luar biasa.. elok2 kerja boleh siap 15minit,akhirnya jd 60 minit.. tu br sorang,klau 3-4org xdapat nak bayangkan.. fuh,terlebih "vitamin" pula saya kali ni.. panjang berjela ayat.hehe.. oklah,utk yg gemarkan resepi simple mcm saya ni,bolehlah teruskan membaca ye..




bahan asas utk buat coklat mestilah coklat kan.hehe.. so,sediakan lah coklat kompaun secukupnya.. gunalah mana2 jenama coklat yg korang suka.. biasa saya guna Beryl's tp kali ni saya guna jenama LE BOURNE pulak.. 250gm dark chocolate + 250gm milk chocolate compound.. potong kecil2 dulu lah ye coklat tu supaya mudah cair.. tapi kalau xnak mix pun boleh.. kalau xsuka dark choc bolehlah guna milk choc sahaja.. 

didhkan air dahulu.. lepas air dah mendidih,terus matikan api & letak bekas yg berisi coklat di atas bekas air yg mendidih tadi.. kacau hingga coklat cair sepenuhnya.. tapi pastikan bekas & peralatan yg digunakan dlm keadaan kering.. kalau boleh bekas yg kita guna utk didihkan air tu kena sama besar dgn bekas coklat.. jadi xdelah wap@air terpercik masuk ke dlm campuran coklat td..

adei,berbelit2 pulak bahasa ni kan..hehe..xpe,kalau xfhm komen je kat bawah,nti saya explain mana yg xfhm ye.. okey,ada resepi yang letak cocoa butter.. ada yg letak shortening.. ada jg yg letak butter biasa.. terpulanglah ye.. saya xletak pun.. biar kurang sikit kalori tu.. hehe..





ok.. dalam ayat "pastikan2" di atas tu.. hehe.. kena pastikan juga yang korang ada chocolate mould ya.. yelah,kalau xda cmna nak buat coklat kan.. so,lepas coklat tu cair sepenuhnya,bolehlah masukkan dalam acuan coklat mcm dlm gambar di bawah.. pastikan choc mould dlm keadaan kering ye..





korang gunalah bentuk apa yg korang suka.. xda yg marah pun..hihi.. hentak2 sikit acuan tu bagi rata permukaannya.. lepas tu bolehlah masukkan ke dalam peti sejuk sampai coklat mengeras..

                                                              
                                                                         DAN INILAH HASILNYA.... 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  





senang je kan.. buat dgn anak lagi lah best.. walaupun menguji kesabaran dengan ke'comotan' yg di buat tp seronok sb dapat buat aktiviti berfaedah dgn anak.. so,apalagi.. ibu.. mummy.. umi.. mama sekalian.. kalau free sabtu ni bolehlah buat.. ajak anak2 sekali ye.. oklah,stop di sini dulu ya.. jari pun dah lenguh.. otak pun dah buntu xtau nak tulis apa lg... ok.. tata titi tutu.. hihi..







3 comments:

grace brenda said...

yuhu.. ada lg ke??? kalau dtg rmh,bawa2lah sikit ya.. wakakaka..

Victoria Agumo said...

nak cuba ni..coklat tu

amy said...

cuba jangan tak cuba.. muahaha..