Tuesday, 28 August 2012

cream cheese swiss roll

holla.. hari ni baru ada kesempatan utk buat entri.. sibuk sb anak dh start sekolah kan.. hmm.. ok lah,malas nk tekan keyboard lama2,so terus je lah tulis psl resepi swiss roll ni ye.. resepi ni saya ambil dr evelyn gemina  cuma saya ubah sikit "part" filling tu.. resepi asal evelyn menggunakan cream cheese DI SINI sebagai filling,tetapi saya menggantikannya dgn fresh cream.. maaf ye evelyn.. dan izinkan pula saya berkongsi resepi ni kat sini ya.. tq..





 BAHAN A 
- 60g susu segar
- 50g cream cheese

BAHAN B
- 25g minyak jagung

BAHAN C
- 65g tepung superfine (ayak)

BAHAN D
- 6 biji "kuning" telur
- 8g gula kastor
- secubit garam

BAHAN E
- 3 biji "putih telur
- 55g gula kastor
* pukul telur hga berbuih,masukkan gula dan pukul lg hga bertanduk.

BAHAN F
- 150ml fresh cream
 (pukul guna mixer sehingga bertanduk)


caranya:

  •  Masak bahan A secara double boiler sehingga cheese cair. Matikan api, masukkan bahan B, gaul sebati
  • masukkan bahan C dan gaul lagi.
  • masukkan pula bahan D sedikit demi sedikit,gaul hingga sebati.
  • kemudian,ambil separuh dari bahan E dan masukkan ke dalam adunan cheese.
  • kaup balik perlahan-lahan.ulang sehingga bahan E habis.
  • tuang adunan ke dalam loyang segiempat (12x12cm) yang telah digris dan di alas dengan baking paper.
  • ratakan permukaan adunan kek dan bakar pada suhu 160 c selama 10-15minit.
  • setelah kek masak,terbalikkan atas wire rack  yg telah di alaskan dgn baking paper.
  • setelah kek sejuk,sapukan F di atas permukaan kek.
  • gulung perlahan2 dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di potong.















2 comments:

Evelyn Gemina said...

Wah sudah diterai, thnks may : ) Letak apa2 filling pun xpa kan janji sedap, kalau sudah masuk diperut mmg xda masalah,hehe

may agumo said...

evelyn. iya sudah diterai.. perut saya pun xkisah filling apa,semua boleh.. hehe..