Thursday, 27 March 2014

KEK SPAN ALMOND


Salam sejahtera.. entri kek span almond kali ni ye.. resepi asal dari QASEH HONEY..
tq sis atas perkongsian resepinya :)
 

KEK SPAN ALMOND
Bahan A:
●120gm tepung kek
●30gm serbuk almond
●1 sudu the serbuk penaik
Ayak dan satukan kesemua bahan tersebut - Ketepikan

Bahan B:
●4 biji telur gred A
●120gm gula kastor
●10gm ovalet

Bahan C:
●40ml air
●1 sudu teh esen vanila
●60gm minyak masak


CARA:
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan acuan bulat 7", griskan dengan mentega dan alas dengan baking paper - Boleh juga menggunakan loyang 9" - sama mcm QH saya jg guna 2 loyang berukuran 7"

2. Ayak dan satukan bahan A ke dalam mangkuk sederhana besar. Ketepikan

3. Menggunakan pemukul elektrik, putar telur dan gula kastor sehingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan ovalette.

4. Masukan bahan A yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.

5. Kemudian masukkan esen vanilla dan air. Putar lagi sehingga sebati. Masukkan minyak. Gaulkan hingga sebati.

6. Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung kepada suhu oven masing2.

7. Bila kek sudah masak telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap. Terbalikkan semula dan keluarkan dari acuan.

8. Biarkan ia sejuk, kemudian bahagi dua untuk setiap kek tersebut sebelum dilepa dengan krim - deco ikut kreativiti masing2 ye.

Utk filling dan deco saya guna fresh cream sepenuhnya - pukul hga kaku dan sedia utk digunakan.

 Utk topping pula saya taburkan dgn kacang almond yg telah dipanggang dan cincang kasar.
Sejukkan beberapa jam @ semalaman dlm peti sejuk sebelum dipotong.

 Selamat Mencuba..

 

No comments: