selamat malam..
agak lama juga saya tidak mengupdate blog dgn entri terbaru.. maaflah ye..
yam sponge cake merupakan entri utk kali ini.. resepi sponge cake dari SWEET4EVER@MYRESEPI.. saya memang suka dgn resepi kek span ni.. lagipun nak pelbagaikan pun senang sb dah hafal sgt resepi ni. hehe..
sebelum ni, saya pernah kongsikannya di SINI dengan membuat vanilla sponge cake tetapi kali ini saya ubah flavour nya menjadi yam sponge cake.. jom kita tgk resepinya..
BAHAN2 SPONGE CAKE:
- 150g tepung halus superfine
- 150g gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 80ml air masak
- 80ml minyak@mentega cair - saya guna buttercup
- 1 sudu kecil yam paste - saya letak 2sudu kecil
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- sedikit pewarna ungu ( optional - saya xletak )
CARA2NYA:
- satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam
mangkuk adunan - pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan
kelajuan tinggi.( tapi nie terletak pada kelajuan mixer masing2)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air, yam paste dan sedikit pewarna ungu ( kalau letak ) - pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama beberapa minit atau sehingga adunan kek benar2 ringan.
-
tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati - kaup balik.
-
- bila kek dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kek kat
atas redai...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mendap..
- terbalikkan kek semula dan biar kek sejuk sepenuhnya atas redai sebelum diletakkan filling @ di deco.
- potong kek kepada 2 bahagian & letakkan fresh cream - hias mengikut kreativiti masing2.
P/S = utk filling & deco saya menggunakan fresh cream dan sedikit yam paste - pukul fresh cream @ non dairy whipping cream yg telah dicampurkan dgn yam paste hga bertanduk & sedia utk digunakan.sejukkan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan....^_^..
1 comment:
Hai May... rajin sungguh May mengekek... siap dengan dekonya yang kemas dan cantik!
Post a Comment