salam hujung minggu..
santai2 dihujung minggu sambil menikmati kek lapis cheese persona ni mmg best.. ramai dah yang telah mencubanya dan rata2 memberikan feedback yang positif.. saya pun sebenarnya dah beberapa kali membuatnya namun baru kali ni berkesempatan utk berkongsi resepinya dlm blog.. resepi asal dari RYO.. izinkan saya panjangkan resepinya disini pula ye.. terima kasih..
BAHAN A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - saya pun guna biskut jenama LEE..
- 500 ml susu segar - dipanaskan
BAHAN B:
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) - saya guna anchor
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
CARA2NYA:
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu di atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
saya buat 2 layer je.. biskut pun saya kurangkan.. layer pertama saya buat dengan 1 keping biskut.. layer ke2 saya lapik dgn 2keping biskut (saya doublekan)..sedia untuk dinikmati.. mmg best resepi ni.. paling best sebab xperlu guna oven.. malam buat.. masukkan dalam peti sejuk.. esok dah boleh makan.. cukup mudah..
3 comments:
wow.. nampak sungguh menyelerakan..
Assalam
cantikk Dan pastinya sedap
akak penah try skali, rasanya sedap
emmhhh yummy nampaknye,bolehlah dikirim untuk dicuba rasanya hehe
Post a Comment