Monday 3 September 2012

Souffle cheese cupcake

salam dan selamat malam semua.. hmmmm.. panjang hmm kali ni ye.. sebenarnya xlarat nak update blog hari ni sb siang tadi btl2 sibuk.penat xhilang lagi.. tp rasa xlengkap pula rutin harian kalau xupdate blog.. padahal br seminggu dua join dunia blogging ni.. (walaupun.. ) hehe.. haruslah rajin update blog kan.. lg2 utk blogger baru.. yelah,kalau masih baru dh mls.. lama2 nti apa kes?hilang terus?hrp2 tidak ye..








oklah,terus je dgn "ceritera" souffle cheese cupcake " ni ye.. sebenarnya sejak semalam lg anak mta buatkan cheesecake.. masa tu tercari2 jg lah resepi cheesecake ni.. nak try pula resepi lain.. bosan pula kan asyik resepi cheesecake yg sama.. so,dlm proses mencari tu akhirnya jumpalah resepi yg berkenan di hati.. resepi ni saya dapat dari blog Aku . Zack . kali ni,izinkan pula saya kongsikan resepi zack kat sini ye.. TQ>>










RESEPI = SOUFFLE CHEESE CUPCAKE
SUMBER = Zack Zachoes

bahan2nya : 
  • 125 g cream cheese (suhu bilik-potong dadu)
  • 60ml susu segar 
  • 40ml minyak masak 
  • 3 biji KUNING  telur gred A
  • 40g gula kastor
  • 30g tepung jagung
  • 20ml jus lemon (optional)
bahan B :
  • 3 biji PUTIH telur
  • 70g gula kastor (saya kurangkan kepada 60g)

CARA2NYA : 
  1. panaskan oven pada suhu 150 c & letakkan sedulang air panas di bahagian bawah rak oven. 
  2. dgn kaedah double boiler.. lembutkan cream cheese-susu-minyak.. ketepikan dari api dan kacau guna whisk sehingga sebati.sejukkan pada suhu bilik.
  3. pukul  KUNING telur dgn 40g gula hingga sebati-masukkan jus lemon.
  4. masukkan juga campuran cream cheese,kacau lagi hga sebati.
  5. kemudian,masukkan tepung jagung.kacau perlahan2 sehingga semua bahan sebati.
  6. ketepikan.
*untuk bahan B :
  1. pukul PUTIH telur dgn kelajuan perlahan dahulu.bila buih2 kasar dah mulai timbul,perlahan2 naikan kelajuan mixer pada tahap max. 
  2. pukul sehingga buih kasar tadi menjadi semakin halus.
  3. sambil pukul,masukkan sedikit demi sedikit 70g gula dr bahan B.
  4. pukul sehingga "stiff peak"@bila bekas diterbalikkan,putih telur yg dipukul itu tidak jatuh/meleleh.
  •  masukkan 1/3 dari bahan B ke dlm adunan cream cheese.
  • kaup balikkan adunan sehingga sebati.ulangi sehingga bahan B hbs dan adunan sdh sebati.
  • sudukan adunan ke dlm paper cup/souffle cup sehingga hampir penuh.
  • letakkan loyang muffin di rak atas (loyang berisi air di bawahnya)
  • bakar 35-40 minit.
  • sejukkan pada suhu bilik sebelum dihias.







No comments: