resepi ni nak mkn siang atau mlm pun ok... lg2 time perut lapar.. masa tu mls nak msk dan xnak mkn "heavy" sgt.. hah.. nilah calon yg sesuai.. hehe.. ok mari kita tgk apa bahan2nya ye..
bahan2nya :
- 8-10 kuntum cendawan shitake (potong dadu)
- 1 keping chicken fillet (hiris nipis)
- 1/2 biji lobak merah (saiz kecil) (hiris nipis)
- 1 biji bawang merah (saiz sederhana) - potong dadu
- 1-2 ulas bawang putih (tumbuk/cincang halus)
- 1 sudu kecil udang kering (rendam-tos-tumbuk@cincang) optional
- kubis beijing (terpulang nak byk mana) nak guna kubis@sayur lain@salad pun boleh
- garam/serbuk pati ayam secukup rasa (optional)
- sedikit kicap pekat (sebagai pewarna gelap)
- minyak utk menumis
- sedikit air
cara2nya:
- ceraikan kubis jadi sekeping2.. buang "tulang" keras.. celur seketika dlm air mendidih.. angkat dan rendam dlm bekas yg mengandungi air sejuk & ais batu.ketepikan.
- panaskan sedikit minyak.. tumis bawang merah hingga naik bau.
- masukkan bawang putih dan lobak merah.tumis lagi seketika.
- bila lobak merah dah mula lembut,masukkan isi ayam dan cendawan.kacau..
- tambahkan udang kering dan kicap pekat.tambahkan sedikit air JIKA perlu.
- cuba try rasanya.. kalau dh ok xperlu letak garam tp klau xcukup masin boleh letak garam /serbuk pati ayam..
- angkat dan biarkan sejuk seketika.
- sementara itu,tos kubis dan pastikan ianya kering sebelum meletak inti.
- bolehlah mulakan proses menggulung kubis.. dan ikut selera masing2lah nak cicah dgn sambal,kicap atau mkn mcm tu saja..
resepi ni elok xyah letak inti awal2.. asingkan je.. kalau nak mkn baru letak inti dan gulung.oklah,selamat mencuba dan selamat berhujung minggu..
No comments:
Post a Comment