Friday, 24 August 2012

Japanese Egg Tofu with Minced chicken Recipe

sebelum bercerita lbh lanjut ttg entri kali ni,terlebih dahulu saya ucapkan selamat sejahtera utk semua.. ok,resepi "sulung" yg akan saya kongsikan kali ini adalah "Japanese Egg Tofu with Minced chicken".. 

resepi ni mmg senang nak buat.. masa penyediaannya pun xlama.. time2 hujan begini,dgn mood berat tulang,anak pulak asyik ckp nak mkn.. nk mkn.. elok sesangatlah buat resepi ni.. xpelah,at least dgn mood "berat tulang" pun dapur tetap berasap.. hehe..oklah,mls nak cite byk.. jom kita tgk resepinya ye..




bahan2nya:
=140g / 1pack japanese egg tofu
=50g daging ayam kisar
=6 kuntum cendawan shitake (potong dadu)
=1 tangkai cili merah (hiris halus)
=2 tangkai daun bawang (hiris halus)
=2 ulas bawang putih (tumbuk/cincang lumat)
=1 sudu makan sos tiram
=1/2 sudu teh kicap pekat
=1 sudu teh tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
=50ml air @ secukup kegunaan
=serbuk pati ayam (secukup rasa)
=minyak untuk menumis


cara2nya:
1) potong tofu kepada beberapa bahagian-basuh-toskan-stim@kukus 3-5minit.ketepikan.
  *kalau xnak kukus,boleh lah goreng tofu terlebih dahulu.
2) panaskn minyak,masukkn bawang putih,daging ayam kisar & cendawan.tumis sehingga naik bau.
3) tambahkan sos tiram & kicap pekat.gaul sebati & tambahkan air.biarkan seketika.
4) pekatkan kuah dgn bancuhan tepung jagung & perasakan dgn serbuk pati ayam secukupnya.
5) setelah kuah agak pekat,masukkan hirisan daun bawang & cili merah.gaul rata dan tutup api.
6) susun tofu atas pinggan dan tuang kuah keatasnya.. sedia untuk dihidangkan.


No comments: