BAHAN A
- 60g susu segar
- 50g cream cheese
BAHAN B
- 25g minyak jagung
BAHAN C
- 65g tepung superfine (ayak)
BAHAN D
- 6 biji "kuning" telur
- 8g gula kastor
- secubit garam
BAHAN E
- 3 biji "putih telur
- 55g gula kastor
* pukul telur hga berbuih,masukkan gula dan pukul lg hga bertanduk.
BAHAN F
- 150ml fresh cream
(pukul guna mixer sehingga bertanduk)
caranya:
- Masak bahan A secara double boiler sehingga cheese cair. Matikan api, masukkan bahan B, gaul sebati
- masukkan bahan C dan gaul lagi.
- masukkan pula bahan D sedikit demi sedikit,gaul hingga sebati.
- kemudian,ambil separuh dari bahan E dan masukkan ke dalam adunan cheese.
- kaup balik perlahan-lahan.ulang sehingga bahan E habis.
- tuang adunan ke dalam loyang segiempat (12x12cm) yang telah digris dan di alas dengan baking paper.
- ratakan permukaan adunan kek dan bakar pada suhu 160 c selama 10-15minit.
- setelah kek masak,terbalikkan atas wire rack yg telah di alaskan dgn baking paper.
- setelah kek sejuk,sapukan F di atas permukaan kek.
- gulung perlahan2 dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di potong.
2 comments:
Wah sudah diterai, thnks may : ) Letak apa2 filling pun xpa kan janji sedap, kalau sudah masuk diperut mmg xda masalah,hehe
evelyn. iya sudah diterai.. perut saya pun xkisah filling apa,semua boleh.. hehe..
Post a Comment