Friday 25 January 2013

rosemary grilled chicken (part 2)

salam sejahtera semua.. rosemary grilled chicken in the house again.. hehehe.. dah jadi satu fenomena pulak kat rumah ni.. asyik nak ayam panggang rosemary ni je..


sudahnya awal2 pagi lg dah mulakan proses penyediaan.. so,sementara tgu anak balik tadika.. sempatlah ayam tu mesra dgn bahan2 yg lain kan..


masuk ni dah 4 kali saya buat resepi ni.. mmg tak rasa bosan nak makan.. suka sgt2.. family pun suka.. malah, dah jadi favourite seisi keluarga..


sebelum ni, saya pernah kongsikannya kat SINI.. tetapi utk memudahkan rakan2 yang lain utk menyalin resepi.. saya sertakan resepi yg lengkap sekali lagi..


sumber resepi ROSEMARY GRILLED CHICKEN ni datangnya dari kak SALAMI SIMON dan EVELYN GEMINA.. mohon ulang tayang lagi ya resepinya kak amie & evelyn.. tq..


 BAHAN2NYA:
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar - saya guna all spice
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa (guna kiub ayam yg dihancurkan) - saya guna serbuk pati ayam tumix
2 sudu besar jus limau nipis @ lemon - saya guna jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun @ minyak masak
5 biji kentang - nak lebihkan pun boleh
2 biji tomato
6 biji baby carrot @ carrot biasa
sedikit mentega - utk sapu atas ayam


Cara2 membuatnya:
1. Tumbuk halia hingga lumat & perahkan jusnya pada ayam - gaul rata. 

2. Panaskan minyak zaitun, goreng bawang putih hingga kekuningan - Angkat & ketepikan seketika

3. Tumbuk dried rosemary & black pepper hingga hancur - kalau guna jintan kasar tumbuk sekali ye

4. Masukkan bawang putih yang di goreng tadi - Tumbuk bersama rempah (No.3)

5. masukkan pula lebihan minyak zaitun bekas menggoreng bawang putih tadi, brown sugar, garam, serbuk perasa @ pati ayam, rempah all spice & jus lemon - Gaul rata & sesuaikan rasanya mengikut citarasa masing2.

6. Kemudian, gaulkan rempah tadi bersama ayam. masukkan dlm plastik ziplock atau simpan di dalam besen & tutupkan dgn plastik @ aluminium foil - perapkan dalam peti sejuk selama beberapa jam.

7. sementara itu,rebus kentang 3/4 masak & ketepikan - lebihan rempah ayam tadi boleh dilumur pada kentang.

8. Susun ayam, kentang, lobak merah & tomato dalam dulang pembakar. Sapukkan sedikit butter pada ayam & sayuran.

9. Bakar pada suhu 180c - 200c selama sejam.

p/s = sama mcm kak amie & evelyn.. saya juga ambil jus dari ayam dan masak bersama sedikit tepung jagung sehingga kuah pekat utk dijadikan gravy..



sedia utk dihidangkan.. walaupun terpaksa tunggu lama utk ayam ni masak.. tp penantian itu sangatlah berbaloi.. sehingga menjilat jari gitu.. hehe..


 jemput makan kak amie & evelyn.. hehe.. apapun, tq ya sb selalu ketengahkan resepi2 yg sedap utk dicuba.. oklah masa utk skodeng dapur org lain pulak.. nak cari resepi utk mkn malam.. terima kasih pada yg sudi berkunjung ke sini ya.. 

No comments: